Slovenski odbojkarji so še enkrat padli pot pritiskom odločilne tekme. V obračunu z Nizozemci, v katerem so bili prav gotovo rahli favoriti, so odpovedali v vseh elementih odbojkarske igre in izgubili z 1:3. Spet ničesar niso naredili s servisom, spet so v odločilnih trenutkih slabo sprejemali in bodo morali kljub zmagi proti Srbiji domov že po predtekmovanju. Rešili bi jih lahko le še Finci, a pričakovano niso uspeli premagati Srbov (0:3).

Slovenski selektor je na korektorskem mestu tokrat tekmo začel z Alenom Šketom, kar se mu je vsaj v prvem nizu obrestovalo. Mlajši korektor v slovenski vrsti je že do prvega tehničnega odmora dosegel štiri točke in bil ob Alenu Pajenku (dva bloka in as) najzaslužnejši za vodstvo 8:3. Prednost so s točkami prav vseh igralcev do drugega tehničnega odmora še povišali. Trenutek slabosti je sicer prišel po izidu 19:12, a je nalet tulipanov, ki so dosegli tri točke, s pol minute odmora zaustavil Slabe.

Čeprav je Slovenija uvodni niz dobila z lahkoto, pa je nekaj strahu vzbujal podatek, da doslej še nobena reprezentanca ni dobila tekme, če je zmagala v prvem delu. In strah se je povečal, potem ko so Nizozemci predvsem po zaslugi "prvega tempa" dobili drugi del. Niz je bil sicer izenačen vse do izida 15:15, toda po drugem tehničnem odmoru je bila praktično le ena ekipa, Nizozemci so po izidu 18:20 tekmecem dovolili le še točko.

Razlog za poraz v drugem nizu je bil tudi v dejstvu, da se je Šket ustavil, zato je Slabe razumljivo v igro poslal Mitjo Gasparinija, ki pa prav tako ni bil posebej razpoložen. Slovenija je držala korak s tekmecem do izida 15:15, a nato so napake pri sprejemu nizozemski ekipi omogočile štiri točke zapored. Slabe je dvakrat vzel odmor, zamenjal organizatorja igre, pomagalo je, da se je njegova ekipa približala na točko zaostanka, toda nato v protinapadih dvakrat zapravila priložnost za izenačenje (Čebulj in Gasparini sta poslala žogo v avt) in se znašla na robu prepada.

Poraz v četrtem nizu bi najbrž pomenil nepričakovano zgoden odhod domov, zato je bil zagotovo najbolj pomemben na prvenstvu doslej. Začeli so ga dobro, vodili z 9:5, nato pa se je začela bitka živcev. V njej pa so kratko povlekli Slovenci, ki so po izenačenju na 23:23 tekmecem dovolili dve zaporedni točki, s čimer je bila tekma končana.

Slabe: Odgovornost je moja

"Rekel sem, da so ekipe izenačene in da nobena reprezentanca ne bo imela vseh zmag. Mi smo imeli pred zadnjim krogom tisto, kar smo si želeli. Tri točke, ki jih sicer nismo osvojili tam, kjer smo jih mislili, da jih bomo, a vseeno je bilo, tako kot smo si želeli. Želja je bila, da se v zadnjem krogu z Nizozemci udarimo za napredovanje, res smo se, a neuspešno. Spet smo padli pod pritiskom, ne vem, zakaj se nam na velikih tekmovanjih to ponavlja. Razočaran sem, nisem izpolnil tistega, kar sem si zadal," je bil razočaran selektor Luka Slabe, ki je še upal, da bi Sloveniji z zmago nad Srbijo lahko pomagala Finska, a se je njegova želja hitro razblinila.

"Nosim odgovornost za to, kar se je zgodilo. Lahko bi našel veliko izgovorov za ta neuspeh, od neigranja težkih tekem v evropski oziroma svetovni ligi, do tega, da sem imel kar nekaj debitantov in da sem tudi sam novinec. Dejstvo pa je, da nisem izpolnil pričakovanja. Seveda sem za to zelo razočaran, a tak je pač šport. Pokazalo se je tudi moje pomanjkanje izkušenj in preveliko zaupanje v nekatere igralce," je dejal tudi trener ACH Volleyja, ki se bo zdaj vrnil v klub, v katerem mora marsikaj nadoknaditi: "V klubu me čaka veliko dela. Tudi tam je stresen položaj. Na reprezentanco bom za nekaj časa povsem pozabil."

Ali bo še vodil reprezentanco, še ne more povedati. Pogodba se mu je iztekla, a mu jo bodo podaljšali, ni odvisno od njega. Je pa to njegova želja in če bo dobil še eno priložnost, bo poskušal tudi kaj spremeniti. "V prvi vrsti bom bolj strog. Zahteval bom veliko več discipline, manj svojeglavosti na treningih. Sem mislil, da sem bil dovolj strikten, pa vidim, da še premalo. Še naprej pa bi delal na kemiji, na značajih. Želim, da se še bolj sprejmejo in da bodo dojeli, da so napake del odbojke in se jih da odpraviti."