Mariborčanka se je na glavni turnir prebila skozi kvalifikacije; najprej je premagala domačinko Eri Hozumi s 6:1, 6:2, nato pa je padla še Bolgarka Cvetana Pironkova, ki jo je izločila v dveh nizih z izidom 6:4, 6:2. Njena naslednja tekmica je bila Šafarova, ki je v japonsko prestolnico prišla s pomembno popotnico, saj je v Quebecu v finalu premagala Novozelandko Marino Eraković, rojeno v Splitu.

Dvaindvajsetletna slovenska teniška igralka je izgubila prvi niz, v drugem pa povedla s 6:5. Čehinja, ki je trenutno na 36. mestu svetovne teniške lestvice, je dobila svoj servis in izenačila na 6:6. Hercogova, 82. igralka na lestvici WTA, je v podaljšani igri povedla s 4:0. Tekmica se ji je povsem približala in nato izenačila na 5:5 ter imela še servis. Mariborčanki je uspel mali brejk (6:5), nato pa je izničila to prednost z dvojno napako. V zaključku je dobila dve točki zapored, zadnjo po začetnem udarcu Čehinje. S tem je izenačila v nizih na 1:1.

Šestindvajsetletna Čehinja je v drugem nizu povedla z 2:0, čeprav je imela v drugi igri Hercogova svojem začetnem udarcu že prednost za izenačenje na 1:1. Mariborčanka je v tretji igri povedla s 40:15 in izkoristila prvo priložnost za odvzem servisa, nato pa je po svojem servisu izenačila na 2:2. V naslednjih štirih igrah sta igralki dokaj zanesljivo dobivali svoje servise, v deveti pa Hercogovi nove priložnosti po začetnem udarcu Čehinje ni uspelo pretvoriti v vodstvo s 5:4.

Zato pa je dobila naslednji dve igri, tudi enajsto na servis tekmice, ki je tedaj dobila le eno točko. Po vodstvu s 6:5 pa je Hercogova nepričakovano popustila, v dvanajsti igri kljub servisu, s katerim je bila na pragu zmage, ostala celo brez točke. Čehinja je izsilila podaljšano igro in v njej povedla s 4:1 in 5:2 ter na koncu po dveh urah in 48 minutah dobila četrto od petih medsebojnih srečanj s Hercogovo. Ta je edino zmago slavila pred tremi leti, ko je bila uspešnejša v 2. krogu odprtega prvenstva Francije.

Na turnirju bo nastopila tudi najuspešnejša Slovenka v konkurenci dvojic Katarina Srebotnik. Velenjčanka se je za nastop v Tokiu znova povezala z odlično srbsko teniško igralko Jeleno Janković, s katero sta tretji nosilki turnirja. V 1. krogu bo srbsko-slovenska kombinacija loparja prekrižala z ameriško navezo Raquel Kops-Jones in Abigail Spears.