To je bil prvi zrelostni izpit na letošnjem evropskem prvenstvu, slovenska reprezentanca pa ga je opravila z odliko. Srbija, ki brani evropski naslov, je padla s 3:1, s čimer si je Slovenija odprla vrata za uvrstitev v polfinale. Resda so do tja še vsaj tri tekme (beri: zmage), ampak nasproti ji bodo stale bistveno manj kvalitetne reprezentance od srbske. »Igra proti Srbiji še zdaleč ni bila idealna. Za kaj večjega bomo morali biti bolj kompaktni, bolj konkretni in bolj moški,« je prvo sporočilo slovenskega selektorja Luke Slabeta.

Slovenski strateg je na igrišče poslal udarne može (blokerja Pajenk, Kamnik, sprejemalca Urnaut, Čebulj, korektor Gasparini, libero Plot), rahlo je presenetil zgolj z izbiro podajalca Ropreta, ki je dobil prednost pred Vinčićem. »Igra z Ropretom je bila v zadnjih tednih boljša. Z Vinčićem sem se pogovoril in zagotovil mi je, da lahko nanj računam kadar koli. Vem, da je zanj težko, saj gre za izkušenega podajalca, ki je začel vse pomembne reprezentančne tekme zadnjih let, a mi iščemo najboljše za ekipo,« je povedal slovenski selektor.

Kako vrhunsko odbojko znajo igrati Slovenci, so pokazali konec drugega in ves tretji niz. Sprejem se je dvignil na skoraj 50-odstotno uspešnost (predvsem po zaslugi Plota), posledično pa sta bila boljša tudi organizacija napada in zaključevanje akcij. To so bili tudi trenutki, ko je na teren prišel Vinčić, ki je znal razigrati vse soigralce, z bombami pa je srbsko obrambo najbolj razbijal Gasparini. Njegovo glasno proslavljanje točk je dvignilo na noge približno dvajset slovenskih navijačev, Srbom pa ni pomagal niti manjši preobrat v tretjem nizu z 10:14 na 16:15. Slovenci so po tehničnem premoru znova zagospodarili na igrišču in si z dvema osvojenima nizoma že zagotovili vsaj točko.

Sledil je lov za polnim plenom treh točk, ki bi ga prinesla zmaga s 3:1. A namesto da bi Slovenci takoj pokončali ranjeno žival, so se najprej izgubili v gozdu. Srbi so povedli z 8:3, s čimer so si zacelili skoraj vse praske, a nato je sledil slovenski preobrat za zgodovino. Le nekaj zaporednih točk je bilo potrebnih, da so Slovenci znova zavohali kri, z delnim izidom 22:11 pa prišli do ene največjih zmag slovenske odbojke.

»Nočem zmanjševati dosedanjih dosežkov, da me ne bo potem Viktor Krevsel kregal, kako so pred davnimi leti ugnali Rusijo, ampak tukaj gre vendarle za evropsko prvenstvo in uradno tekmovanje. Slovenija je včeraj podrla velikana svetovne odbojke. Toda naša evforija je trajala le deset sekund, že po večerji smo se osredotočili na Fince,« je povedal Slabe. »Razočaran bi bil, če bi na koncu zmagali zgolj s 3:2. Srbi so bili zreli za poraz. Morali smo pritiskati na njihov sprejem, s čimer smo jih držali zunaj idealnega sistema, zato so imeli ogromno težav pri organizaciji pravega tempa.«

In še presenečenje dneva – gladka zmaga Nemčije s 3:0 proti Rusiji.