Dobrodošli v Ljubljani. Vaš gostitelj je župan Zoran Janković, počutite se kot doma, za vas je mostove, ceste, garažne hiše, stadion zgradil Gradis G, če vam pri nas zmanjka denarja, vam ga rade volje posodi Factor banka. Ups, ne več, banko je nedavno Banka Slovenije zaradi nore posojilne politike – seveda je financirala tudi gradnjo stadiona in športne dvorane – likvidirala. Ampak brez panike, vloge komitentov so varne, jamči država, plačali bodo Slovenci.

Odveč so tudi skrbi ob vse večji gradbeni jami, ki raste za Bavarskim dvorom. Gre za nadgradnjo obstoječe občinske garažne hiše Kozolec, ki bo s pomočjo zasebnega partnerja Zila Inženiringa po novem večja in lepša. Na pomoč je priskočil tudi Gradis G, ki je z občino dobro sodeloval že pri gradnji garažne hiše pod Kongresnim trgom, Fabianijevega, Hradetskega in Mrtvaškega mostu pa Titove in Peruzzijeve ceste ter ne nazadnje športnega parka Stožice.

Da je Gradis G zanesljiv gradbinec, je župan Janković spoznal že v Mercatorju. Res je, da je v zadnjem času predvsem zaradi neposrečene naložbe v Stožicah v težavah, a – resnici na ljubo – kateri gradbinec dandanes dobro posluje? Dobrega prijatelja pa spoznaš ravno v stiski, pravi prijatelj ti bo takrat stal ob strani. In od tod verjetno izvira ta razumevajoč odnos občine, ki je Gradis G spustila na gradbišče za Bavarskim dvorom brez garancij, da bo dela dobro opravil. Do zdaj je bil namreč Gradis G zaupanja vreden partner, če pa je že prišlo do zapletov, se je z njim dalo vse urediti. Za garažo pod Kongresnim trgom je bilo dovolj že sedem aneksov k osnovni pogodbi in nekaj dodatnih milijonov, za aneks so se dogovorili tudi pri gradnji Hradetskega in Fabianijevega mostu, vsi vemo tudi, kako se je zgodba končala v Stožicah. Torej, brez skrbi, vse se da rešiti, če le obstaja obojestransko razumevanje.

Če ste kljub temu še vedno vznemirjeni, si kupite sladoled in se sprehodite po novi najlepši ljubljanski ulici – Petkovškovem nabrežju. Nabrežje je res čudovito, treba je priznati. Tudi prenovili so ga zelo hitro. Občina je očitno v hudi naglici posel zaupala zasebni družbi KPL brez javnega razpisa, s sklenitvijo tako imenovane »in house« pogodbe. Nerodna zadeva. Nekdanji župan Franc Kangler se je moral zaradi podobno zastavljene prenove Trga Leona Štuklja pred kratkim zagovarjati pri kriminalistih, čeprav je »in house« pogodbo sklenil z Mariborskim vodovodom, ki je v nasprotju s KPL v stoodstotni občinski lasti.

Kako je mogoče, da nadzorne institucije ob tej in drugih novicah iz ljubljanskega gradbenega sveta niso zastrigle z ušesi? Kako je mogoče, da niso vsaj preverile, ali so bile poteze ljubljanske občine smotrne, da ne rečemo zakonite? Odgovore pričakujemo v najkrajšem možnem času.