V zadnjih letih je bilo mnogo govora o kakovosti slovenske odbojkarske reprezentance, a prave potrditve tega ni bilo. Zdaj pa je prišla tudi ta. Izbranci Luke Slabeta so namreč v uvodu evropskega prvenstva na Danskem premagali branilko naslova, Srbijo. Z igro, ki je bila zadostna za to, a v kateri so še rezerve, ki jih bodo Slovenci poskušali pokazati na naslednjih tekmah proti Finski in Nizozemski.

Pred začetkom dvoboja so iz slovenskega tabora prihajale samozavestne izjave. Kljub porazoma na zadnjih dveh medsebojnih tekmah so bili v napovedih selektor Slabe in njegovi izbranci presenetljivo celo večji optimisti kot Srbi, ki so Slovence označili kot najnevarnejšega tekmeca za prvo mesto v skupini. Je bila to realnost, ali samo poskus Slabeta, da fantom vcepi zmagovalno miselnost in ambicioznost, da dobre rezultate iz pripravljalnega obdobja prenesejo tudi na najpomembnejše tekmovanje, so se spraševali mnogi.

Slovenci so pred začetkom obračuna dveh prijateljskih ekip izpostavljali pomembnost začetka tekme. Nikakor niso hoteli, da se jim zgodi nekaj podobnega kot pred dvema letoma na Dunaju, ko so proti Srbom v prvem nizu doživeli razpad sistema. Tokrat se to ni ponovilo. Napovedana začetna postava (Gregor Ropret na mestu podajalca, Miha Plot na liberu, Mitja Gasparini na korektorju, Alen Pajenk in Matevž Kamnik na bloku in Tine Urnaut ter Klemen Čebulj kot sprejemalca) je takoj napovedala, da se namerava tekmecu vsaj enakovredno kosati. Nekajkrat je prišla v vodstvo, po bloku Kamnika vodila tudi s 14:12, nato pa so Srbi zaradi slovenskih težav s sprejemom dosegli pet točk zapored. To še ni bil njihov končni udarec, ta je prišel po izenačenju na 19:19, ko so z delnim izidom 6:1 prišli do vodstva z 1:0.

Gasparini je s servisi in napadalno akcijo poskrbel, da je njegova ekipa drugi niz odprla z vodstvom 3:0, a je Aleksandar Atanasijević vrnil na enak način in izid je bil ekspresno izenačen. Slabetovi izbranci so nato še nekajkrat vodili z dvema točkama razlike, enako velja za Srbe, toda zmagovalca niza je odločila končnica, v katero sta ekipi vstopili izenačeni na 21. točki (za izenačenje je z asom poskrbel Gasparini), pred tem sta Slabetu uspeli menjavi sprejemalca (Čebulj-Andrej Flajs) in organizatorja igre (Ropret-Dejan Vinčić). Urnaut je s "šik" udarcem Slovence popeljal v vodstvo s 23:22, Gasparini z napadalno akcijo je ekipi zagotovil prvo zaključno žogo, to je z blokom izkoristil Pajenk.

Servisi Gasparinija na začetku tretjega niza so četico glasnih slovenskih navijačev dvignili na noge, svoje je prispeval Čebulj in na semaforju se je še preden so se po odmoru vsi gledalci vrnili na svoja mesta zasvetilo 7:2. Toda izbranci Igorja Kolakovića so nalet tekmecev znali zaustaviti, vztrajno so zmanjševali zaostanek, na 15. točki izenačili, na drugi tehnični odmor pa odšli s točko prednosti. Prišlo je do nove dramatične končnice, v kateri pa so bili spet uspešnejši fantje v belih dresih. In to po zaslugi Urnauta in na koncu Vinčića, ki je z duhovito napadalno akcijo in nato še zvitim servisom spravil tekmece na rob poraza.

Toda evropski prvaki se niso hoteli predati. Atanasijević je vztrajno poskušal posnemati Gasparinija, na začetku četrtega niza je bil najbolj zaslužen, da je Srbija na prvi tehnični odmor odšla z vodstvom 8:3. Slabe je v igro namesto Gasparinija poslal Alena Šketa, s čimer je vsaj prebudil ekipo, če ne drugega. Slovenci so se počasi približevali, po dveh zaporednih blokih tudi izenačili na 16:16, po novem odličnem servisu pa tudi povedli. Slovenski blok se je povsem razigral, igra Srbije pa povsem razpadla, tako da se je slovensko rajanje lahko začelo.