O nosilkah naziva je presojala strokovna komisija, ki je pregledala in ocenila obšolske kulturne dejavnosti na šolah, ki so se prijavile na razpis. Prireditev s podelitvijo nazivov, katere se je udeležil tudi minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo, je potekala v Kulturnem hramu Ignacija Borštnika.

Kulturna šola leta 2013 v kategoriji velike šole je postala OŠ Šentjernej, kulturna šola leta v kategoriji srednje velike šole OŠ Gorišnica, kulturna šola v kategoriji male in podružnične šole pa Zavod Sv. Stanislava, OŠ Alojzija Šuštarja Ljubljana.

Komisija je s posebnimi področnimi priznanji nagradila tudi šole, ki še izstopajo na posameznih kulturnih področjih. Priznanje za dolgoletno uspešno delo in izjemne dosežke na področju zborovske in glasbene dejavnosti je prejela OŠ Gorišnica, za izjemne dosežke na področju gledališke dejavnosti in recitatorstva OŠ Franja Malgaja Šentjur, priznanje za izjemne dosežke v folklori pa OŠ Šentjernej.

Priznanje za izjemne dosežke na področju filma in videa je prejela OŠ Gorišnica, za izjemne dosežke in prodornost na likovnem področju OŠ Radlje ob Dravi, za izjemne dosežke na področju literature in novinarstva OŠ Preserje pri Radomljah ter priznanje za izjemne dosežke na področju multikulturnosti in medetničnega sodelovanja OŠ Zbora odposlancev Kočevje. Posebno priznanje za izjemno mentorsko delo pa je komisija namenila Katji Gruber iz OŠ Nazarje.

Nagrajene šole so si prislužile različne oblike udeležb na seminarjih in izobraževanjih, ki jih za mentorje pripravlja JSKD, najboljše štiri pa še letno naročnino na strokovni reviji Mentor in Folklornik.