Turnir bo potekal v 13 državah po celotni Evropi. Uefa je danes še sporočila, da se je za izvedbo evropskega prvenstva leta 2020 do roka prijavilo 32 nacionalnih zvez z enim ali več mesti. Med temi kandidati bo Uefa čez leto dni izbrala 13 prirediteljev, ki bodo gostili tekmovanje.

Za EP 2020 so se prijavili Armenija z Erevanom, Azerbajdžan z Bakujem, Belorusija z Minskom, Belgija z Brusljem, Bolgarija s Sofijo, Češka s Prago, Danska s Koebenhavnom, Anglija z Londonom, Finska s Helsinki, Francija z Lyonom, Makedonija s Skopjem, Nemčija z Münchnom, Grčija z Atenami, Madžarska z Budimpešto, Izrael z Jeruzalemom, Italija (za zdaj sta kandidata Rim in Milano), Kazahstan z Astano, Nizozemska z Amsterdamom, Poljska (Varšava in Chorzow), Portugalska (Lizbona, Porto), Irska z Dublinom, Romunija z Bukarešto, Rusija s St. Peterburgom, Škotska z Glasgowom, Srbija z Beogradom, Hrvaška z Zagrebom, Španija (Madrid, Barcelona, Bilbao, Valencia), Švedska s Solno, Švica z Baslom, Turčija s Carigradom, Ukrajina (Kijev, Donjeck) in Wales s Cardiffom.

»Izjemno smo ponosni, da vlada tako veliko zanimanje. Več kot polovica naših članic je pripravljena gostiti tekme evropskega prvenstva leta 2020. To bo veliko slavje za celoten evropski kontinent in verjamem, da bo 60. obletnica na široko odprlo vrata navijačem po vsej Evropi,« zadovoljstva na zasedanju izvršnega obora kroven evropske nogometne organizacije v Dubrovniku ni skrival predsednik Uefe Michele Platini.

EP 2020 bo, kot je odločila Uefa januarja letos, prvič potekalo na 13 različnih lokacijah po Evropi. Tekme bodo razdelili v 13 sklopov, pri čemer bo vsako mesto dobilo tri tekme predtekmovanja in eno v izločilnem delu, en sklop pa bo namenjen tekmam polfinala in finala. Posamezne nogometne zveze lahko za zdaj prijavijo svoja mesta za sklop s predtekmovalnimi tekmami ali tistega za odločilni del, na koncu pa bo lahko imela vsaka država med prireditelji samo eno mesto.

Poraženci nacionalnih pokalnih finalov nič več v evropsko ligo

Je pa Uefa na zasedanju sprejela nekaj sprememb v evropskih klubskih tekmovanjih. Od leta 2015 poraženci nacionalni pokalnih tekmovanj, če bo zmagovalec igral v ligi prvakov, ne bodo več avtomatično dobili mesta v evropski ligi. Doslej so poraženci v pokalnih tekmovanjih avtomatično dobili mesto v evropski ligi. Po letu 2015 bo mesto v evropskem drugoligaškem klubskem tekmovanju, če bo pokalni prvak že uvrščen v elitnejšo ligo prvakov, dobilo prvo moštvo v državnem prvenstvu, ki si ne bo zagotovilo mesta v Evropi. V evropskih pokalih pa bodo že v naslednji sezoni tekmovale ekipe iz Gibraltarja, ki je nova članica Evropske nogometne zveze.