Občanka je bila kar razburjena, ko nas je opozorila na Grosov mavzolej, kot je opisala novo betonsko stopnišče pod mestnim jedrom. Pridušala se je, da v Kranju ni denarja za marsikaj, a nekdanjemu županu gredo vsi na roko.

Novo stopnišče ne omogoča samo dostopa do parkirišča, temveč omogoča tudi ogled kranjskih rovov in krajšo pot do železniške postaje. A od nekdaj so za to zadoščale kamnite stopnice, ki so bile marsikje vkopane v zemljo, zdaj pa je namesto njih zraslo veliko betonsko stopnišče sredi pobočja. V proračunu naložbe v novo stopnišče nismo zasledili, zato pa smo na Jelenovem klancu že srečali podžupana Dareta Jarca in nekdanjega župana Vitomirja Grosa pri ognjevitem pogovoru.

Na Grosovo željo...

Ker seveda novo stopnišče stane precej, smo na Mestni občini Kranj povprašali, kdo si je izmislil novost. »Do obnove po prvotnem načrtu ni prišlo zaradi predloga gospoda Grosa. Nastala je nova trasa, ki je bila usklajena z Zavodom za varstvo naravne in kulturne dediščine in zakoncema Gros,« nam je odgovoril načelnik urada direktorja Mestne občine Kranj Janez Ziherl. Naložbo naj bi dokončali prihodnje leto, saj ta menda poteka po etapah, sredstva pa so bila načrtovana v proračunski postavki urejanja brežin, ki so nad javnimi površinami.

Nobenega dvoma torej ni, da je oblast Mohorja Bogataja uspešno sledila predlogu Vitomirja Grosa, nekdanjega župana. Zakaj je bilo treba zgraditi nove stopnice in ne urediti prejšnjega stopnišča, nam ni nihče pojasnil. In zadeva ni poceni. Do zdaj so na občini zapravili skoraj 50.000 evrov, dela pa izvaja podjetje Rendin iz Struževega podjetnikov Novaka Tramošljike in Ljubiše Gojkovića. Podatki na spletni strani Supervizor kažejo, da je podjetje začelo delati za Mestno občino Kranj v času mandata sedanjega župana Bogataja in od konca 2011 do danes zaslužilo z različnimi deli skoraj 200.000 evrov. Podatki Supervizorja razkrivajo tudi višje stroške za obnovo stopnišča, kot jih navajajo na občini: do zdaj naj bi Rendin za opravljena dela prejel 61.000 evrov, na vrsti pa sta še dve fazi gradnje.

Trd pogajalec

Pogajalske spretnosti nekdanjega župana je dobro občutil še en nekdanji župan – Damijan Perne. Pri zagotavljanju papirjev za več milijonov vredno prenovo gradu Khislstein je namreč spet trčil ob mejaša, Vitomirja Grosa. Rezultat je bila pogodba, ki javnosti ni bila znana in po kateri je lahko Grosova družina dobila nazaj nekdanje zimsko kopališče oziroma bazen v Majdičevem logu. Občina je namreč v postopku denacionalizacije omogočila vračilo v naravi in potem se je začela tudi prenova s pomočjo evropskih sredstev v mestnem jedru.

Nočemo ugibati, ali bi bil vsak Kranjčan tako uspešen pri prestavitvi desetletja stare pešpoti, ki je bila prej skoraj nevidna, zdaj pa, prosto po občanki, imajo na ogled Grosov mavzolej. Vsekakor pa je v času hudega proračunskega zategovanja pasu v Kranju občina omogočila mir nekdanjemu županu, ki nam ga včeraj ni uspelo priklicati.