Delniški trgi so novico sprejeli z navdušenjem, ameriški delniški indeks S&P500 pa je ponovno prestopil psihološko mejo 1700 indeksnih točk, medtem ko je nemški delniški indeks DAX dosegel novo rekordno vrednost in se prebil nad mejo 8600 indeksnih točk.

Med vlagatelji ter analitiki so se že pred sredinim zasedanjem Odbora za odprti trg ameriške centralne banke, ki je v zadnjih tednih med vlagatelji sprožal veliko negotovosti ter ugibanj, izoblikovala pričakovanja, da bo centralna banka na mesečni ravni 85 milijard dolarjev vredne odkupe hipotekarnih ter državnih obveznic zmanjšala za 10 do 15 milijard dolarjev, medtem ko naj bi obrestne mere tudi v prihodnje ostale na rekordno nizkih ravneh. Potrošniška inflacija je bila avgusta v ZDA še vedno nizka, kar Fedu omogoča nadaljevanje stimulacijskih programov. Na letni ravni so se inflacijska pričakovanja znižala na 1,5 odstotne točke.

Gospodarski podatki nam počasi potrjujejo, da se okrevanje nadaljuje ne samo v Ameriki, temveč tudi na evropskem kontinentu. Zaupanje vlagateljev v nemško gospodarstvo se je septembra povzpelo na najvišjo raven po aprilu 2010. Kazalec gospodarskega zaupanja se je na mesečni ravni zvišal za 7,6 točke na 49,6 točke, kaže objavljena raziskava nemškega Centra za evropske raziskave (ZEW). Območje evra je v blagovni trgovini s preostalim svetom julija zabeležilo 18,2 milijarde evrov presežka, potem ko je ta julija lani znašal 13,9 milijarde evrov. Sezonsko prilagojeni izvoz se je na mesečni ravni znižal za 1,6 odstotka, uvoz pa za 0,1 odstotka.