Ta teden poteka evropski teden mobilnosti, ki nosi geslo Vaš korak za čistejši zrak. Geslo posebej izpostavlja pomen aktivnega transporta. Pešačenje, kolesarjenje ali tek kot oblike aktivnega transporta v kombinaciji z javnim prevozom nimajo samo pozitivnih učinkov na naše okolje, ampak pomagajo tudi pri izboljšanju gibalnih navad. Na Inštitutu za varovanje zdravja RS (IVZ) zato svetujejo, da prebivalci izkoristijo to priložnost ter spremenijo transportne navade za boljše zdravje ljudi in okolja.

Na delo z avtomobilom

Po podatkih raziskave IVZ iz leta 2008 kar približno 60 odstotkov prebivalcev Slovenije, ki živijo v mestih, prihaja na delovno mesto z avtomobilom. Posebno zanimiv je podatek, da je 40 odstotkov anketiranih avto uporabljalo tudi za zelo kratke razdalje, od pol do dveh kilometrov. »Dva kilometra v mestnem okolju s prometom, križišči, semaforji in prehodi za pešce pomeni največ pol ure hoje ali največ 15 minut kolesarjenja. V skandinavskih državah niso redki, ki kolesarijo do delovnega mesta tudi več kot deset kilometrov. Tudi če bi za aktivno pot v službo potrebovali več časa kot z avtomobilom, je razlika v času še vedno manjša, kot če bi se odpravili na rekreacijo od doma. Samo pomislite, kolikokrat se za nezadostno telesno dejavnost izgovarjate na pomanjkanje časa,« je opozorila asist. Janet Klara Djomba z IVZ. »Za ohranjanje zdravja je potrebnih 30 minut zmerno intenzivne telesne dejavnosti na dan, ki se lahko razdelijo na krajše enote, dolge vsaj deset minut. Če razdalja do službe to omogoča, lahko 30 minut kolesarjenja ali malo hitrejše hoje opravimo že samo s potjo v službo in domov!« je dodala. Če pa je pot v službo predolga za pešačenje ali kolesarjenje, je smiselno aktivno opraviti vsaj krajše poti. Tako se na manjše nakupe v bližnji trgovini odpravimo peš ali s kolesom, za telesno dejavnost pa se lahko izkoristi tudi pot na roditeljski sestanek, srečanje s prijatelji ali podobno.

Pomembni so starši in zdravstveni delavci

Pomembno vlogo pri svetovanju zdravega življenjskega sloga imajo zdravstveni delavci. »Spodbujanje aktivnega transporta, to je pešačenje ali kolesarjenje v službo, šolo in po različnih opravkih, je izredno učinkovit način za povečanje stopnje telesne dejavnosti, ki je nujno potrebna za ohranjanje zdravja in preprečevanje kroničnih bolezni. Študije v preteklosti so pokazale, da spodbujanje aktivnega transporta bolj učinkovito poveča celotno količino telesne dejavnosti kot pa spodbujanje rekreativnih dejavnosti,« je povedala Janet Klara Djomba in opozorila, da je pomembno tudi, da so odrasli dober zgled otrokom in tudi njih spodbujajo k okolju in zdravju prijaznim načinom prevoza. »Ali ste prepričani, da je pot v šolo za vašega otroka res tako neprimerna za hojo, da ga morate peljati z avtomobilom? Zakaj se ne bi enkrat na pot odpravili skupaj s šolarjem? Morda mu boste lahko svetovali, kako se naj vede na kritičnih mestih, ali pa našli bolj varno različico poti«.

22. septembra je tudi dan brez avtomobila, ko bodo v številnih slovenskih krajih mestna središča zaprli za promet in tako pešcem in kolesarjem omogočili varno in neovirano pot. Namesto da se prebivalci jezijo nad obvozi in zastoji, naj raje izkoristijo to priložnost in se sprehodijo po ulicah brez hrupa in smradu. Morda bodo ob tej priložnosti v svojem kraju odkrili celo kaj novega, so sporočili pri IVZ. lo