Spremembe statuta, te so bile napovedane kot najpomembnejša točka dnevnega reda, so bile s tesno večino umaknjene z dnevnega reda že na uvodu skupščine. "SK Kranjska gora predlaga, da se spremembe statuta umaknejo iz dnevnega reda, ker so slabo pripravljene in ne gredo v pravo smer," je pojasnil Srečko Medven. Za ta predlog je bilo 105 glasov, 18 pa je bilo vzdržanih. Ulagovi predlogi, po katerih bi bila zveza urejena po načelih gospodarskih družb in bi bil med drugim predsedniški položaj plačana služba, niso dobili podpore s tesno večino. Od 353 je bilo prisotnih 206 glasov; saj imajo nekateri večji klubi večje število glasov od manjših.

"Imamo dva velika bančna kredita v višini 1,28 milijona in 890.000 evrov, za najemnino poslovne stavbe plačujemo 4555 evrov na mesec, ker je SZS le polovični lastnik. Tako smo imeli le iz teh treh naslovov prek 25.000 mesečnih ali 300.000 evrov letnih obveznosti. Stroške skupnih služb smo zmanjšali za več kot tretjino, prej smo namenili 500.000 evrov le za računovodsko službo, povečala so se sponzorska sredstva, zato so se zelo povečala sredstva za tekoče poslovanje. Toda še vedno nismo prišli do točke, ko bi bilo poslovanje zveze urejeno po zakonu o gospodarskih družbah. To mi še ni uspelo spremeniti, čeprav bi bilo bistveno ugodneje, kot sedaj, in v skladu z načinom dela največjih in najuspešnejših smučarskih zvez po svetu. Klubom kot temeljem zveze bom, kot prvi predsednik doslej, pomagal s skupnim zneskom 80.000 evrov, večinoma v opremi in del tudi v denarni podpori," je uvodoma dejal Ulaga. Ker Ulagova pomoč klubom ni bila predlagana v skladu s statutom, bo o tem glasoval še izvršni odbor zveze.

Medven je vprašal, iz katerega vira so klubi dobili sredstva, saj si morajo tekmovalci in tekmovalke v alpskem smučanju s svojimi sredstvi plačevati priprave in nekateri tudi udeležbo na tekmovanjih. Potezo Ulage, ki ni odgovoril na njegovo vprašanje, je v luči glasovanja na skupščini opisal kot politično. Tomaž Kunstelj, predsednik Triglava in tekmec Ulage za predsednika na prejšnji volilni skupščini, je dejal, da sicer podpira pomoč klubov, če je ta pregledna. Opozoril pa je, da se vodstvo zveze s klubi pogovarja le tedaj, ko je treba zagotoviti glasove.

Janez Kocijančič, podpredsednik Mednarodne smučarske zveze (Fis) in predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS), je dejal, da se je pri nekaterih prihrankih okrnilo poslovanje zveze. "Ta je vsako leto zaključila s pozitivnim poslovanjem, zato ni potrebno vedno vleči na plan nekatere podatke, po katerih je poslovanje v rdečih številkah. Zadolženost zveze je potrebno primerjati z bilančnimi podatki in lastništvom. Sistemsko pa je potrebno obvladati dejstvo, da posamezne discipline včasih ne poslujejo v okviru svojih zmožnosti. Prav tako nisem in ne bom 'vodil' nobenega predsednika zveze," je Kocijančič zavrnil očitke, da so nekateri predsedniki delovali po njegovih navodilih.

Ljubo Jasnič, predsednik zbora in odbora nordijskih smučarjev, pa je predlagal da naj izvršni odbor namesto skupščine odloča o denarnih nagradah prostovoljnim delavcem v zvezi. Ulaga je želel, da se njegovo delo nagradi že s sklepom skupščine.

Nadzorni odbor je ugotovil, da je delo vodstva premalo nadzorovano, in predlagal, da IO podrobneje pregleduje delo večkrat letno. V nadaljevanju je skupščina potekala ekspresno hitro. Praktično brez razprav so minila poročila vseh zborov posameznih disciplin o ciljih ter načrtih disciplin za letos in prihodnje leto. O tem bodo sicer še razpravljali.

Ob koncu je Andrea Massi, vodja ekipe Tine Maze, dejal, da SZS premalo spremlja finančno delo Mazejeve. "Ta je kot najboljša slovenska smučarka 39.000 evrov v minuli zimi namenila za delo ekipe iz lastnega žepa, kar ne počne nobena tekmovalka njene ravni na čelu z Lindsey Vonn in Mario Höfl-Riesch. Poleg tega je del sponzorskega denarja v višini 17.500 evrov namenila za mlade in obetavne smučarje, kar pa ni bilo realizirano," je ugotovil Massi.

Danes so podelili tudi nagrade za izjemno uspešno minulo sezono, v kateri sta svetovna prvaka v olimpijskih disciplinah postala Tina Maze, ki je dosegla tudi rekorden izid v skupnem seštevku svetovnega pokala, ter biatlonec Jakov Fak. Mazejeva, Fak, deskar Rok Marguč in skakalec Peter Prevc so za tekmovalne uspehe dobili kipe bloškega smučarja. Tega sta za življenjsko delo prejela tudi Miran Horvat (Ilirija) in Filip Kalan (Bled).