Ženske, ki so v zgodnji fazi nosečnosti, pa tega še ne želijo razkriti, se lahko na zabavah izgovorijo na jemanje antibiotikov, ko zavrnejo kozarec vina. Vendar, a je mešanje antibiotikov in alkohola res tako napačno – z znanstvenega vidika? Ob tem upamo, da nam ni treba poudarjati, da je vsakršno prekomerno uživanje alkohola v času bolezni škodljivo zdravju.

Večina nas je prepričanih, da bo kombinacija antibiotikov in alkohola ali povzročila negativne stranske učinke, ali pa da bo alkohol preprečil delovanje zdravil. V študiji, ki so jo opravili na londonski kliniki, 81 odstotkov vprašanih ljudi verjame v to. Vendar, na večino antibiotikov alkohol v bistvu ne vpliva. Obstaja sicer nekaj izjem, kjer zdravilo upočasni razkrajanje alkohola v krvi in posledično vodi v neželeno zdravstveno stanje kot je slabost.

Zdravniki so pogosto zaskrbljeni nad svojimi bolniki, ki se raje kot alkoholu odrečejo odmerku antibiotika. Takšno početje pa lahko dejansko škoduje zdravju, saj neredno jemanje antibiotikov povzroča imunost na zdravilo. Če ste med tistimi, ki se resnično ne morete upreti kozarcu vina in bi na račun tega raje izpustili odmerjeni antibiotik, premislite. Bolje bo, da antibiotik vseeno zaužijete, najbolje pa seveda bo, da se v času bolezni popolnoma izognete pitju alkohola.