Na vprašanje, zakaj je Primož Ulaga dan pred redno letno skupščino Smučarske zveze Slovenije sploh sklical tiskovno konferenco, je predsednik odgovoril, da je bilo v preteklosti tudi tako. Gleda na zastavljena novinarska vprašanja se danes obeta pestra skupščina, ki je bila sklicana pozno. Šele septembra bodo namreč sprejemali letna finančna poročila, najbolj zanimivo pa bo pod točko 8, ko so na dnevnem redu spremembe statuta. Pa ne zato, ali bo Združenje učiteljev in trenerjev smučanja (ZUTS) član združenja za nordijsko hojo, kar je mimogrede ena od predlaganih statutarnih sprememb, temveč pri spremembah, ko si želi vodstvo Smučarske zveze Slovenije pri nekaterih odločitvah spustiti odločitve izvršilnega odbora SZS.

Odkar je Ulaga predsednik SZS, ves čas poteka zelo zanimiva partija pingponga med njim in izvršilnim odborom. Kaj si misli najvplivnejši član IO SZS Janez Kocijančič o aktualnem dogajanju v Podutiku, je dal jasno vedeti v Dnevniku včeraj. Kocijančičeve izjave so glasno odmevale tudi včeraj na tiskovni konferenci, še posebej zato, ker jih je dal najvplivnejši slovenski smučarski funkcionar. Ulaga je včeraj odgovoril, da do poldneva še ni prebral Kocijančičevega intervjuja, da je bil nanj opozorjen. »Očitno bi na mojem mestu Kocijančič raje videl nekoga, ki je bolj vodljiv. Preprosto je streljati s puščicami z varne razdalje. Nekaj drugega pa se je vsakodnevno ukvarjati z zvezo, se boriti za desetimi milijoni evri proračuna, pri čemer te bremenijo stari grehi, za katere nisi odgovoren,« je pristavil prvi mož SZS.

Ulaga je med drugim dejal, da v primeru, da danes na skupščini ne bodo potrjene spremembe statuta, tega ne bo jemal kot nezaupnice svojemu delu. Pravi, da trdo gara ter da si želi biti posledično za svoje delo nagrajen. O profesionalizaciji funkcije predsednika sicer danes ne bo govora, si pa Ulaga želi nagrade za opravljeno delo. Kolikšna bo ta, bo po njegovih besedah odločal izvršilni odbor.

»Zaradi nepopolnih finančnih podatkov bo skupščina nekoliko kasneje. Vesel sem, da lahko rečem, da bodo imele discipline v olimpijski sezoni večji proračun, kot so ga imele do sedaj. Vse športne panoge so sredi priprav, nekatere tudi tekem. Prepričan sem, da lahko z optimizmom pričakujemo vrhunec sezone – olimpijske igre v Sočiju,« je uvodoma dejal Primož Ulaga. »Od novega leta do danes smo povečali sponzorske prihodke za pol milijona evrov. Za več kot 35 odstotkov smo zmanjšali stroške skupnih služb, in sicer s 37.000 evrov na 22 tisoč. Ponosno lahko povem, da znižujemo obveznosti do bank, da smo odkupili deset odstotkov prostorov v Podutiku, kar znaša 365.000 evrov z naslova tekočega poslovanja. Morate vedeti, da ima smučarska zveza 2,5 milijona evrov kreditov, mesečni strošek pa znaša okrog 30.000 evrov. Če bo danes skupščina odločila, da je moje opravljeno delo takšno, da si zaslužim nagrado, bom dobil potrditev dobrega dela. Če bo odločila drugače, bom odločitev prav tako sprejel. Upam le, da se bodo odločali na podlagi dejanj, in ne govoric.«

»Imenovali bomo delovno skupino, ki bo imela nalogo, da bo hodila po klubih in jih spraševala za dejanske potrebe. Da bomo imeli do konca leta podlago in jo predstavili izvršilnemu odboru,« je ob tem dejal novi direktor SZS Jurij Žurej ter poudaril, da je daleč največ dela SZS trenutno usmerjenega funkcioniranju zveze. Kar 931.000 evrov kratkoročnega kredita pri Factor banki bo potrebno spremeniti v dolgoročnega, kar je trenutno milo rečeno zahtevna misija. Ulagi smo pripomnili, da problematiko klubov bržčas dobro pozna, saj so ga navsezadnje prav klubi večinsko izvolila na mesto predsednika SZS. Odgovoril je, da so stvari včasih bolj zapletene, kot se zdijo na prvi pogled, saj o spremembah v slovenski smučariji odloča predvsem izvršilni odbor.

Na tiskovni konferenci je bilo govora tudi o delu nadzornega odbora SZS (vodi ga Gregor Pilgram), ki se želi aktivneje vključiti v delo. Na začetku ima nadzorni odbor zahtevno nalogo, saj trenutno preverja avtentičnost nekaterih očitkov na račun Ulage.

Bo pa današnja redna letna skupščina zanimiva tudi zato, ker bodo imeli besedo predstavniki klubov, ki so Ulago ustoličili na predsedniškem mestu. Slišati je marsikaj, glasovalo se bo lahko celo o predlaganih amandmajih...