Prvi nasprotnik bo Srbija, ki je aktualni evropski prvak in olimpijski prvak iz leta 2000 v Sydneyju. Srbija ima bogato tradicijo, izdelano strategijo ter tudi diplomacijo, saj so Srbi v vrhu evropske in svetovne odbojkarske federacije. Mi jih nimamo.

Srbi so objektivno boljši nasprotnik. Za slovensko zmago bo potreben podvig, da z enim strelom zadenemo tri vrabce. To so v našem primeru srbska tradicija, strategija in diplomacija. Ekipa mora delovati po šifri SLO, ki pomeni splošni ljudski odpor. Igralci, trenerji in javnost morajo dihati kot eno. Brez tega bo nemogoče priti do podviga.

Naši košarkarji so pokazali, kako se lahko premaga Španijo in Grčijo, ki sta v zadnjih letih osvojili evropski naslov. Slovenski gen je namreč nepredvidljiv. Še posebno je motiviran proti objektivno boljšim nasprotnikom, a težje se motivira proti slabšim, ko ima vedno težave.

Smo pa imeli Slovenci eno glavnih besed že leta 1951 na tretjem evropskem prvenstvu v Parizu. Selektor in igralec je bil Miloš Kosec, ki je zbral v ekipi precej Slovencev. Fantje so osvojili peto mesto, še boljše pa so se uvrstile ženske, kjer je prav tako bila večina Slovenk, saj so osvojile bronasto kolajno. Vse omenjeno se sedaj pozablja, a dejstvo je, da smo Slovenci učili Srbe, kako se igra odbojko.

Slovenski reprezentanti morajo na evropskem prvenstvu uživati in biti kot eno. Veseli me, da se na odbojkarski zvezi zelo trudijo za čim boljše pogoje. Vsi pa se morajo zavedati, da je življenje po zmagi precej lepše.

Viktor Krevsel je starosta slovenske odbojke in nekdanji jugoslovanski in španski selektor.