Kaj je šlo narobe v Tokosu, ni povsem znano, saj nam odgovornih ni uspelo priklicati. Podjetje je izdelovalo zidarsko orodje, je pa del velike skupine Struc Holding, katere lastnik je nemški poslovnež s slovenskimi koreninami Adolf Struc iz Mute na Koroškem. Tam deluje še nekaj njegovih podjetij. Direktor oziroma prokurist dveh od njih je Vitomir Štruc, ki je dejal le, da lahko za preostala podjetja zagotovi, da poslujejo dobro. Zadnji direktor Tokosa je Borut Štor, ki je tudi direktor Tovarne kos in srpov, ki prav tako spada pod okrilje Struc Holdinga. Na naše klice se ni odzival, prav tako ne lastnik Adolf Struc.

Kot je pojasnil gorenjski sekretar Sindikata kovinske in elektro industrije Stane Habjan, ki je tudi predstavnik sindikata v Tokosu, je podjetje šlo v stečaj 5. septembra, težave pa so se vlekle že nekaj let, plače so redno zamujale, dela ni bilo dovolj. Ko se jim je zaprl še trg v Siriji in Egiptu in ko je bilo treba izplačati odpravnine tistim, ki so se pravočasno odločili za odhod, je podjetje postalo insolventno. Stečajna upraviteljica je Tatjana Rupel, ki pa je bila do nedavnega na dopustu in še ni sprožila vseh potrebnih postopkov.

Najbolj skrbi to, da o stečaju še vedno ni obveščen zavod za zaposlovanje, kar pomeni, da delavci, ki so ostali brez služb, še niso vpisani v njihove evidence in tako tudi še niso upravičeni do nadomestila. »Običajno nas o stečaju obvestijo že kak mesec prej, mi pripravimo vse potrebne papirje in delavci jih lahko izpolnijo ob naši pomoči še v sami tovarni. Če bi bili o stečaju pravočasno obveščeni in bi se delavci prijavili na zavod, bi že 15. oktobra lahko dobili nadomestilo za september, saj take primere rešujemo prednostno. Kolikor smo slišali, bo oziroma je brez dela ostalo 40 ljudi, mi pa o tem nič ne vemo, čeprav bi po zakonu morali,« je opozorila vodja Urada za delo Tržič s kranjske območne enote zavoda za zaposlovanje Anita Brunec.

V Tržiču je bilo včeraj sicer uradno 700 brezposelnih, ima pa občina tradicionalno drugo najvišjo stopnjo brezposelnosti na Gorenjskem. Stopnja registrirane brezposelnosti je bila tako v Sloveniji junija letos 12,8-odstotna, na Gorenjskem 9,4-odstotna in v Tržiču 11,9-odstotna. Ta številka se utegne v prihodnjih mesecih zaradi brezposelnih delavcev Tokosa, iskalcev prve zaposlitve in morebitnih odpuščenih iz Peka močno povečati. In to v okolju, kjer novih zaposlitev praktično ni. »Zaposlitve bodo morali Tržičani nujno poiskati zunaj Tržiča, Kranj in Radovljica sta k sreči blizu. Veliko jih je že zdaj poiskalo službo tudi v Avstriji, tam je delovnih mest precej, obvezno pa je znanje nemščine. Prav zato redno organiziramo tečaje nemščine, prilagojene iskalcem zaposlitve v Avstriji. Ta hip je največ povpraševanja po pomožnih delih v gostinstvu in po delavcih v gradbeništvu,« je še pojasnila Anita Brunec in dodala, da iz Peka še niso dobili nobene napovedi o presežnih delavcih, kaj šele, za kakšne kadre naj bi šlo.

Glede na strukturo že zdaj brezposelnih pa so obeti slabi. »Če pogledamo starostno strukturo, je kar 263 prijavljenih v starosti od 50 do 59 let, potem sledijo od 30 do 39 let in med 40 in 49 leti. Glede na izobrazbo pa je največ prijavljenih, in sicer kar 223, brez izobrazbe,« je še razložila Anita Brunec. Dobrih 40 odstotkov brezposelnih v Tržiču že zdaj sodi v kategorijo dolgotrajno brezposelnih.