Priljubljen rekreacijsko-turistični center Golte, ki si je aprila letos priboril naziv naj smučišča v kategoriji srednje velikih smučišč, se je tik pred novo zimsko turistično sezono znašel v velikih finančnih težavah. Direktor družbe Ernest Kovač je na zadnji seji velenjskim svetnikom priznal, da nujno potrebujejo svež denar, če se želijo rešiti insolvenčnih postopkov ali, v najslabšem primeru, celo stečaja. »Žal so razmere v žičničarski panogi zelo težke. To se vidi, ker imajo težave tudi drugod, denimo na Kaninu, Mariborskem Pohorju, v Kranjski Gori in na Kopah. V prvi vrsti so problem seveda banke, ki ne želijo sodelovati pri reprogramiranju posojil in zagotavljanju obratnih sredstev,« pravi Kovač.

Družba Golte ima zaradi gradnje novega hotela, ki je bil letos 40-odstotno zaseden, kar je enajst odstotkov več kot lani, najete tri milijone evrov posojila, dodatnih 1,2 milijona evrov posojila pa so najeli za gradnjo apartmajskega naselja, v katerem bodo pridobili še 200 postelj, tako da bi lahko na Golteh prenočili kar 300 gostov. Načrtovali so, da bi do prihodnjega leta končali tudi gradnjo šestsedežnice Kladje, vredne osem milijonov evrov, ki bi jih pridobili iz kohezijskih skladov.

Vse te načrte jim lahko pokvari morebitna neuspešna dokapitalizacija družbe. Za zdaj so jo s 50.000 evri že podprli velenjski svetniki, že danes naj bi se jim pridružili tudi šoštanjski. Občina Šoštanj bi prispevala 20.000 evrov in si sorazmerno z vložkom povečala lastniški delež v omenjeni družbi. Z dokapitalizacijo naj bi soglašali tudi svetniki v občini Šmartno ob Paki ter preostalih zgornjesavinjskih občinah. Družba Golte bi potrebovala kar pol milijonov evrov svežega denarja, Kovač pa je dokapitalizacijo predlagal tudi preostalim lastnikom in družbenikom, v prvi vrsti PV Investu, ki je z 62 odstotki daleč največji lastnik v skupini družb velenjskega Premogovnika. A te družbe bo moral Kovač še prepričati, da bodo sodelovale pri dokapitalizaciji smučišča, ki je v zadnjih treh letih ustvarilo kar 1,9 milijona evrov izgube, čeprav so za 15 odstotkov povečali prihodke, stroške pa znižali za okoli 2,5 odstotka. mm