V bližini recepcije, na kateri so vedno štirje receptorji, poleg pa stojijo concierge in dva uniformirana nosača prtljage, je starejši gospod z rahlim nasmeškom na ustnicah pogledoval proti grajskemu baru, kjer je nekaj gostov hotela, zavitih v dim cigar, posedalo ob branju časopisov in listanju revij. Sivolasi, droben gospod, 94-letni lastnik znamenitega hotela Schlosshotel Velden – grajski hotel Vrba – Karl Wlaschek, se je obrnil, se mi zazrl v oči in na moje vprašanje: »Gospod Wlaschek, kdaj in predvsem zakaj ste se odločili, da kupite ta hotel?« počasi, s komaj opaznim drobcem začudenja odgovoril: »Ja, mladenič, to je bilo pa zelo enostavno.«

Ker je tišino, ki je sledila, pravilno razumel kot moj dvom o tako preprosti enostavnosti, je nadaljeval: »Bom pojasnil. Ko sem bil mlad, sem študiral glasbo, saj sem si vedno želel postati pianist, kasneje pa sem študiral tudi kemijo. Prišla je vojna, mobilizirali so me. Ni bilo lepo. Konec vojne sem pričakal na Koroškem, brez denarja, brez možnosti za zaposlitev, zato sem tista prva leta preživel z igranjem klavirja. Kje da sem igral klavir? Ja, v Schlosshotelu, tu v Vrbi. No, vidite, da je bilo enostavno,« so se mu zaiskrile oči. Kakšna zgodba! Ampak… »Tako preprosto kljub vsemu vendarle najbrž ni bilo, gospod. Za nakup je bil ja potreben tudi denar…?« Odgovor je bil takojšen in zvenel je tako samoumevno, da sploh nisem več ugovarjal: »Denarja imam zelo veliko. Ja, seveda je bilo enostavno.« Karl Wlaschek, ki zdaj živi v hotelu, je bil namreč izjemno uspešen poslovnež, ki je bil med drugim tudi lastnik trgovske verige Billa.

Vrbsko jezero je očaralo ljudi s svojo lepoto že od 16. stoletja dalje – Bartholomew Khevenhüller je v letih med 1590 in 1603 zgradil palačo Velden. Dobro stoletje in pol kasneje je požar uničil večino trinadstropne renesančne zgradbe, palača je pogorela, kupole vseh štirih stolpov pa so se zrušile. Po nakupu dunajskega industrialca, to je bil Ernst Wahliss, so poslopje leta 1890 prenovili pod vodstvom arhitekta Wilhelma Hessa. Grad je postal kraj, kjer so se srečevali in zabavali zelo znani in zelo, zelo bogati. Po letu 1952 so v gradu snemali več filmov in nadaljevank, med bolj znanimi pa je bila že legendarna televizijska serija z naslovom Grad na Vrbskem jezeru.

Med lastniki je bil med bolj znanimi Günter Sachs, ki je grad kupil leta 1990. Njegova babica je bila hčerka enega od začetnikov avtomobilske nemške industrije Wilhelma von Opla, sicer pa je bil milijonar Günter Sachs fotograf, avtor, industrialec, zbiralec umetnin, astrolog in plejboj – ena od treh njegovih žena je bila tudi slavna Brigitte Bardot. Lastništvo se je zamenjalo še leta 2003 in 2011, od marca lani pa so tudi novi upravljalci, saj je grad v sklopu hotelske verige Falkensteiner.

Hotel je pojem za udobje, vrhunsko ponudbo, pravi raj za razvajanje. To je kraj, kjer čas teče nekoliko počasneje, kjer postanejo vsakdanje skrbi nenadoma tako nepomembne in obrobne. Večina gostov je sicer Avstrijcev, precej jih pride iz Nemčije, vedno več pa je ruskih in italijanskih gostov. Seveda prihajajo gostje z vsega sveta, povprečna letna zasedenost hotela, ki je od polovice januarja do polovice marca vsako leto zaprt, pa je med 60 in 70 odstotkov. Petina gostov, ki prihajajo vsako leto, je stalnih gostov.

Med več kot stotimi sobami je največ dvoposteljnih, nekaj med njimi je večjih s po tremi ali štirimi posteljami, seveda pa imajo tudi apartmaje in suite. Ponujajo sobe v treh različnih kategorijah ter šest kategorij apartmajev, od junior do kraljevskega, cene pa so od 300 evrov z zajtrkom do 6500 evrov na noč. Tri restavracije in grajski bar, sedem dvoran za bankete, seminarje, kongrese, prireditve, lastno kopališče, marina... Vrhunska kulinarika, ki jo zdaj vodi chef Paul Schrott, pred njim sta bila Korošec Stefan Lastin in svetovno znani Silvio Nickol. Mešanica Mediterana in lokalnih okusov. Je lahko še kaj boljšega? Vinska klet, ki ponuja vse, če pa česa ni, vam v zelo kratkem času priskrbijo.

Pred kratkim so prenovili tudi center za razvajanje Acquapura SPA & MED. Prav posebna arhitektonska rešitev kljub 3600 kvadratnim metrom površine daje obiskovalcem občutek zasebnosti. Zanj skrbijo med drugimi dermatologinja dr. Christine Hofman, ki ima zasebno prakso tudi na Dunaju, v Zürichu in Londonu; dr. Peter Durnig, ki je bil lani izbran za najbolj priljubljenega lepotnega kirurga v Avstriji; doktorja Elke in Thomas Friessnegger, strokovnjaka za preventivno medicino in regeneracijo in dr. Christian Thuile, ki pravi: »Vsi si želimo polno, srečno in zdravo življenje. Zdravje pa se začne s preventivo.«