Alkohol je strup, ki v vsakem primeru škoduje telesu, je poudaril Kolšek in pojasnil, da sicer obstaja bolj ali manj tvegano pitje, netveganega pa ne. Po njegovih navedbah se večina ljudi, ki uživajo alkohol, giblje med škodljivim in tveganim pitjem.

Meja tveganega pitja

Tako je meja manj tveganega pitja alkohola 14 enot za moškega in sedem enot za ženske na teden. A Kolšek opozarja, da to ni priporočeno pitje, pač pa takšne količine spadajo še v manj tvegano pitje.

Ženske prenašajo manjše količine alkohola, ker imajo v želodcu manj encima, ki deloma razgradi alkohol, prav tako ima telo žensk praviloma več maščobe. Ker alkohol ni topen v maščobi, je koncentracija enake količine alkohola v telesu ženske višja kot pa pri moškemu.

Vsaka kaplja alkohola negativno vpliva na telo

Ob tem je tudi ovrgel tezo, da majhne količine alkohola človek potrebuje za zdravje. Kot pravi, vsaka kaplja alkohola negativno vpliva na jetra, trebušno slinavko in možgane. Morebitne nekatere pozitivne učinke na srce pa lahko dosežemo že s krajšim sprehodom, je dejal.

Nena Kopčavar Guček s katedre za družinsko medicino Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani je predstavila rezultate raziskave o posledicah, ki jih nosijo otroci staršev alkoholikov.

Otroci staršev alkoholikov pogosto nepriljubljeni

Opozorila je, da so otroci staršev alkoholikov praviloma spregledani in neprepoznani, zato niso deležni pomoči in podpore, ki jo potrebujejo. Zaradi posledic, ki jih ima alkoholizem njihovih staršev na njihovo odraščanje, so pogosto nepriljubljeni in nezaželeni med vrstniki.

Otroci staršev alkoholikov so v odrasli dobi slabšega telesnega zdravja, so močno nagnjeni k odvisnostnim, k duševnim boleznimi, k nasilju, poškodbam in nesrečam. Opozorila je, da jih le tretjina nosi takšne posledice v odrasli dobi.

Informiranje o alkoholu

Kopčavar Gučkova poudarja, da je treba pomagati tem otrokom, jih prepoznati v družbi in vzpostaviti mehanizme, da ne bodo ostali sami. Po evropski raziskavi, v kateri je sodelovala, v družini z enem od staršev alkoholikov živi vsak sedmi do deseti otrok. V enem od treh primerov so bili ti otroci zaskrbljeni zaradi nasilnosti staršev.

Po letošnji hudi prometni nesreči na Slovenčevi cesti v Ljubljani, v kateri je alkoholiziran in zadrogiran voznik do smrti zbil dve študentki, ena od njih je bila študentka medicine, so študenti medicine ustanovili iniciativo Klara Mia, s katero opozarjajo na nevarnosti prekomernega pitja. Zasnovali so tudi projekt Alkošola, v okviru katerega bodo imeli na osnovnih in srednjih šolah delavnice, na katerih bodo mlade informirali o alkoholu.

Mladim ne morejo moralizirati

Predstavnica iniciative Mina Pirh je na današnji novinarski konferenci dejala, da mladim ne želijo moralizirati ali jim prepovedovati uživanje alkohola, saj se s tem po njenem prepričanju ne pride daleč. Bodo pa do mladih pristopili s slikami prometnih nesreč, ki so jih povzročili alkoholizirani vozniki, pokazali jim bodo tudi zdrava jetra in jetra alkoholikov.

Merijo moči, kdo več zdrži

Policist s policijske postaje Ljubljana Moste Miha Vovko je opozoril, da mladi na javnih površinah velikokrat že pred zabavo pijejo alkohol, ki ga sami prinesejo, ter tako merijo moči, kdo več zdrži. Ko pa nekdo od njih obleži, zanj večkrat ne poskrbijo, pač pa gre družba na zabavo in ga pustijo samega.

Policisti opažajo, da veliko staršev že prihaja po svoje otroke takoj po končani javni prireditvi oz. zabavi in jim ne prepuščajo, da sami pridejo domov, kadar se jim zahoče.