Slovenci, ki bodo prvo tekmo odigrali v petek proti branilcem naslova Srbom, bodo na evropskem prvenstvu igrali že četrtič zapored, prvič pa njihov cilj ne bo ena posamična zmaga, ampak uvrstitev v četrtfinale. Zato bodo morali v predtekmovalni skupini osvojiti eno izmed prvih treh, če ne bodo prvi, pa bodo morali biti uspešni v dodatnem boju za četrtfinale, v katerem bodo sodelovale drugo in tretjeuvrščene reprezentance skupin. Slovenska skupina C se v "play off" križa s skupino A, v kateri bodo igrale Italija, Belorusija, Danska in Belgija.

"Naš cilj je dobiti vse tekme. Tako razmišljam, tak pač sem. Zavedam pa se, da nas čaka težka naloga. Nobena reprezentanca ni nepremagljiva, upam si celo trditi, da nobena od reprezentanc v naši skupini ne bo imela vseh zmag. Z vsem spoštovanjem do nje, menim, da le Danska na prvenstvu nima možnosti za kakšno zmago. Vse druge reprezentance pa so izenačene, kar kažejo tudi rezultat na pripravljalnih tekmah, Nizozemci so na primer pred dnevi s 3:0 ugnali Rusijo. Zato niti ne gledam, s kom se bi pomerili v morebitnem 'play offu'. Naša naloga na prvenstvu bo, da še nadgradimo igro s pripravljalnih tekem, kaj nam bo to prineslo, pa bomo videli. V repesažu bo odločalo samo, katera ekipa bo bolj kompaktna, potrpežljiva in zdrava," je pred odhodom na novinarski konferenci dejal Slabe, ki ima Srbijo za favorita skupine, za drugo in tretje mesto pa pričakuje ogorčen boj.

Selektor je zelo zadovoljen s tem, kar je reprezentanca opravila v pripravljalnem obdobju, pogrešal je le nekoliko širši strokovni štab, kot ga imajo druge reprezentance. A tudi za to pravi, da ne bo odločilno, da ni nobenih skrbi, da ekipa ne bo pripravljena za tekmece na prvenstvu. "O Srbiji praktično že vemo vse, veliko pa vemo tudi o drugih tekmecih, ki pa jih bomo natančno spoznali na prvenstvu. Kar se tiče priprav pa menim, da smo storili, kar smo želeli. Mogoče bi si sam kot trener želel še nekoliko daljše pripravljalno obdobje, saj ima ta reprezentanca veliko prostora za napredek, toda trenutno je najbolje, da se prvenstvo čim prej začne. Igralce po dolgem obdobju priprav že moti teženje trenerja, pri 'cimrih' se že pojavljajo nesoglasja, zato je čas, da se prvenstvo začne," meni selektor.

Tudi letos težave s poškodbami, vendar manjše

V preteklosti je imela odbojkarska reprezentanca obilo težav s poškodbami, jasno je, da tudi letos brez njih ni povsem šlo, toda stanje je boljše, kot je bilo v preteklosti. "Imeli smo nekaj težav. Matevž Kamnik ima kronične težave, seveda bo igral, a moramo pri njem paziti, da ga ne preobremenimo. V zadnjem času je našo slačilnico obiskala viroza, kar nekaj igralcev ima želodčne težave, najhuje je trenutno pri Janu Planincu. Upam pa, da vse to ne bo večji problem," se nad zdravstvenim stanjem posebej ne pritožuje Slabe, ki pa je dejal, da fante v zadnjem času muči nepotrebna živčnost.

Mitja Gasparini je bil lani po kvalifikacijah za olimpijske igre zelo razočaran nad stanjem reprezentance, omenjalo se je, da bi utegnil celo zapustiti ekipo. A tega ni storil, za kar mu vsaj do zdaj ni prav nič žal. "Že to, da sem tukaj, pomeni, da je stanje dobro. Vse okoli priprav je bilo super, ničesar nismo pogrešali. Na prejšnjem prvenstvu smo storili korak dlje, zdaj želimo storiti še enega. Ne bo pa lahko. Ekipe so izenačene, v naši skupini 'outsiderja' ne bo, vsak lahko premaga vsakega. Dobro smo pripravljeni, imamo se za močno ekipo, ki lahko naredi veliko," je optimistično razpoložen Izolan.