»Takšnega spletkarjenja in manipuliranja v minulih štirinajstih letih ravnateljstva nisem doživela,« je nad postopkom imenovanja svoje naslednice razočarana Nevenka Kisner, ravnateljica Srednje zdravstvene in kozmetične šole Maribor.

Kot smo že poročali, se je skupina staršev pod vodstvom Mirana Šadla vmešala v postopek imenovanja ravnateljice in zvijačno ustoličila svojo favoritinjo, zaradi česar je Kisnerjeva kazensko ovadila Šadla, sicer tiskovnega predstavnika Policijske uprave Maribor.

Starši mimo dijakov in učiteljev

Po prepričanju Kisnerjeve je bilo početje skupine članov sveta šole neetično, ker je zaobšla mnenji šolskega kolektiva in učencev pri izbiri nove ravnateljice. »Kolektiv si je želel svojo naslednico, ki pozna šolo in delo, zdaj pa se je izkazalo, da imajo starši večjo moč kot učitelji in dijaki. Skoraj tri četrtine našega učiteljskega zbora je podprlo našo kandidatko Katjo Rek, ki je dobila tudi 90-odstotno podporo dijaške skupnosti. Svet staršev pa je zmanipuliral postopek in s preglasovanjem imenoval Miro Jug Skledar,« je ogorčena pedagoška vodja, ki s 1. januarjem 2014 odhaja v pokoj.

Kot smo poročali, je učiteljski zbor prejšnji teden protestiral zoper odločitev sveta šole, ki je imenoval Miro Jug Skledar za ravnateljico šole. Po njihovem prepričanju naj bi svet šole deloval pristransko, nepregledno, koruptno, nezakonito in v mnogih pogledih neetično, omenjene kršitve pa naj bi bistveno vplivale na odločitev o izbiri kandidatke.

Nekdanja članica sveta Aleksandra Potočnik je s tem v zvezi opisala, kako naj bi Šadl na njo izvajal pritisk zato, da bi tudi ona glasovala za Jug-Skledarjevo. Ker tega ni hotela storiti, jo je začel pozivati, naj poda odstopno izjavo, ker se v preteklosti večkrat ni udeležila sej in ker naj bi se njena hči prepisala na drugo šolo. Potočnikova je zatem dejansko odstopila, svet šole pa je s sedmimi glasovi proti petim izvolil Jug-Skledarjevo, ki je ta čas zaposlena na mariborski srednji prometni šoli.

Inšpektorat ali policija?

Kasneje se je izkazalo, da je bil odstop Potočnikove formalno nepravilen in da do njene zamenjave sploh ne bi smelo priti. Vendar niti predsednica sveta šole Petra Pernat na septembrski seji ni zmogla na svetu izpeljati ustreznega postopka, saj so ji to preprečili tisti, ki podpirajo novo ravnateljico. Pernatova je sejo protestno prekinila in jo zapustila, nakar so jo razrešili s položaja in za ravnateljico potrdili Miro Jug Skledar.

Ravnateljica je zato podala kazensko ovadbo zoper Šadla, obvestila je tudi ministrstvo za izobraževanje, šolstvo in šport. Iz ministrstva so nam sporočili, da postopek imenovanja ravnatelja v skladu z zakonom o šolski inšpekciji nadzira inšpektorat za šolstvo in šport, ki lahko v primeru suma kršitve postopka izvede izredni inšpekcijski nadzor. Kot je znano, inšpektorat tega ukrepa ni izpeljal, temveč je ravnateljici predlagal, naj Šadlovo početje prijavi policiji.