Ključno točko sta v soboto priborila Blaž Rola in Blaž Kavčič, ki sta v igri dvojic s 7:5, 6:1 in 7:6 (4) ugnala navezo Južnoafriške republike Klaasen – Scholtz. »Mogoče je bilo malo lažje, ker sva ravno oba Blaža in sva se zato na igrišču dobro ujela,« je po dvoboju v smehu dejal Blaž Kavčič, ki je s svojim soimenjakom prvič zaigral na uradni tekmi.

Zadnji dan je ne teren prišel še povratnik Janez Semrajc, ki je v rezultatsko nepomembnem obračunu s 6:2 in 6:4 premagal prvega igralca Južnoafriške republike Rika De Voesta. V zadnjem dvoboju se je Rola predal pri vodstvu s 3:2 zaradi utrujenosti. Končni rezultat v zmagah je bil 4:1 za Slovenijo.

Letos spomladi je Janez Semrajc lopar že pospravil v kot. Zadnja štiri leta se je boril z mononukleozo, ki ga je večkrat prikovala na posteljo. »Od marca naprej nisem treniral, hodil sem samo v fitnes. Zredil sem se za osem kilogramov in bil precej počasen. Da spet igram, je čisto naključje. Dobil sem povabilo za nastop v avstrijskem prvenstvu, za kar sem bil registriran že lani decembra. Odzval sem se, čeprav sem še en dan prej razlagal, da me tenis ne zanima več. Vseeno sem odšel, saj 750 evrov ni prav lahko zaslužiti. Na tekmi sem zmagal, zato so bili vsi v klubu veseli, jaz pa sem se počutil kot hlod,« se spominja 24-letni teniški igralec, ki bojda na treningih navdušuje prav vse prisotne. »Potem ko sem se odločil, da nadaljujem kariero, imam zelo dobre rezultate. Zmagal sem na treh turnirjih serije futures in odigral en turnir serije challenger, kjer sem izgubil v četrtfinalu proti Staraceju,« je dejal Janez Semrajc.

»Takoj sem dobil novo veselje. Po dobrih rezultatih ni razloga, da ne bi vztrajal naprej,« pravi Semrajc. »Treniram zgolj dve uri na dan, zraven pa naredim še vaje za trebušne, hrbtne in ramenske mišice. Zdaj bom dodajal količino treninga, saj sta dve uri premalo. Po glavi mi gredo neumnosti, kaj naj delam popoldan, ker ne treniram.«

Novi problemi lahko nastanejo ravno pri večji obremenitvi, ko se lahko zaradi utrujenosti ponovno podre imunski sistem. »Nobeden mi ne garantira, da se bolezen ne bo vrnila,« je rekel Semrajc, ki ne pozna točnega razloga, zakaj je mononukleoza tako pogosta pri teniških igralcih: »Verjetno zato, ker je veliko stresa. Tudi precej kolesarjev in atletov ima to bolezen, a se ne ve. Problem je, če potuješ in zaspiš na letalu, istočasno pa vate piha klima. Spomnim se lani, ko smo igrali na Davisovem pokalu v Južnoafriški republiki na visoki nadmorski višini, nato pa sem si moral vzeti šest mesecev premora.«