Tudi Taljat in Božič brez finala v Pragi

Slovenska kanuista Sašo Taljat in Luka Božič sta na svetovnem prvenstvu v Pragi ostala brez finalnega nastopa najboljše deseterice. Taljat in Božič sta v polfinalu zasedla nehvaležno enajsto mesto. Najboljši čas polfinala sta postavila Čeha Marek Šindler in Jonas Kašpar.

Proga tudi slovenskemu dvojcu ni prizanesla z napakami, na koncu sta z dvema dotikoma zasedla enajsto mesto, za desetim, ki še vodi v finale pa zaostala skoraj poldrugo sekundo. Izpadla sta tudi slovita slovaška brata Hochschorner, Pavol in Peter, ki sta celo izpustila ena vrata in pristala pri repu polfinalne dvajseterice.

"Z izjemo napake na 11. vratih, ko sva se dotaknila in padla v rolo, je bilo vse ostalo kot sva si zadala. Kazenskih sekund je bilo na koncu žal preveč, drugi so bolje odpeljali. Startala sva bolj umirjeno, sicer še zmeraj močno, da je čoln stekel. Prvi del je bil zelo lep, potem pa so se začele težave. Proga je zelo težka, približno 20 sekund daljša od kvalifikacijske, v cilju se to zelo pozna, saj ti pojenjajo moči. Tehnično sva dobro odpeljala, a na koncu je bilo prepočasi," je po polfinalni vožnji dejal Taljat.

Slovenski dvojec je imel skozi sezono vzpone in padce. Po slabšem začetku v Krakovu, ko se jima ni posrečil nastop na evropskem prvenstvu, sta na tekmah svetovnega pokala nastopala boljše in v skupnem seštevku osvojila drugo mesto. Poleg tega sta v spustu osvojila naslov svetovnih prvakov.

"V bistvu ne vem, kaj je šlo danes narobe. Zjutraj na ogrevanju sva se dobro počutila, vsaj jaz, potem pred tekmo pa sem doživel nek 'blackout'. Na progi po startu nikakor ni šlo, že od prvega obrata, ko sva zapeljala vzvratno, se nama je vožnja podirala. Celo progo sva reševala čoln, da bi ulovila naslednja vrata. Vemo, da je proga težka, tudi drugi so delali velike napake. Na koncu, če potegnem črto, ne vem, kako to, da se nisva uvrstila v finale. Računal sem na boljšo vožnjo, glede na kvalifikacije, tako da z vožnjo nisem zadovoljen," je po polfinalni preizkušnji dejal Božič.

Slednji je imel v Pragi, tako kot že na prejšnjih tekmah sezone, pester program, saj je nastopal tudi med posamezniki, kjer pa se mu ni uspelo prebiti v polfinale. "Tukaj so bili domačini v prednosti, dobro so se pripravili, suvereno opravili s konkurenco. Danes so imeli vsi trije njihovi čolni najboljše čase, čeprav so tudi oni delali napake. Dobro se vidi, da je to svetovno prvenstvo, da je prisotna trema. Proga je bila težka, če je nisi navajen, je zelo težko startat," je še dejal Božič.