Čeprav sta bila za današnji obračun dvojic od Slovencev prijavljena Grega Žemlja in Janez Semrajc, je kapetan Blaž Trupej že po uvodnem dnevu nakazal, da bo prišlo do menjave v ekipi. Žemlja ima namreč že dlje časa težave z zdravjem, prvi težji trening pa je kapetanu pokazal, da še ne bo nared ta konec tedna. Na igrišče sta tako tudi danes za Slovenijo stopila junaka uvodnega dne Blaž Rola in Blaž Kavčič, do menjave tik pred dvobojem pa je prišlo tudi v južnoafriški ekipi, saj se je Ruan Roelofse na petkovem dvoboju s Kavčičem poškodoval, tako da je tudi kapetan kapetan JAR John-Laffnie De Jager posegel po menjavi. V ogenj je ob specialistu za igro dvojic Ravenu Klaasnu poslal še Nikalo Scholtza.

Čeprav Rola in Kavčič nista nikoli skupaj trenirala in uigravala dvojic, danes sta odigrala prvo uradno tekmo skupaj, pa se to danes na igrišču v Tivoliju ni prav nič poznalo in sta tekmeca odpravila že po treh nizih s 7:5, 6:1 in 7:6 (4). Uvodni niz sta dobila po 47 minutah igre s 7:5, potem ko sta v zadnji igri še drugič odvzela servis tekmecema. Slovenca sta dobro začela tudi drugi niz in v četrti igri prišla do prvega "breaka", nato pa vodstvo hitro povišala in niz dobila s 6:1. Tretji niz je bil še najbolj izenačen, a sta ga Rola in Kavčič po podaljšani igri zanesljivo dobila.

"Mogoče je bilo malo lažje, ker sva ravno oba Blaža in sva se zato na igrišču dobro ujela," je po dvoboju v smehu dejal Kavčič in o gladki zmagi s 3:0 v nizih dodal: "Celo tekmo sva dobro igrala. Na začetku sta nasprotnika začela res na visoki ravni, kar naju je malo presenetilo, a vseeno sva pričakovala, da bo tekma veliko težja. Nisva pričakovala, da bova lahko zmagala s 3:0, ampak drug drugega sva spodbujala vsako točko, dvigovala igro in zasluženo prišla do zmage."

Čeprav je kapetan napovedoval, da si želi vprašanje o zmagovalcu dvoboja z JAR rešiti že danes, pa je Rola po tekmi dejal, da sam tretje točke zagotovo ni pričakoval, saj je bila južnoafriška dvojica na papirju favorit. "Nekoliko nas je presenetilo, da ob Klaasnu danes ni zaigral Rik De Voest, a sva se z Blažem hitro ujela. Tudi danes sem imel malo treme pred dvobojem, a je bila ta že manjša kot včeraj," je po dvoboju razkril Rola in dodal: "Zagotovo je bilo danes lažje, ker ne stojiš sam na igrišču, ampak s partnerjem, tako da se trema malo porazdeli. Razlog zanjo je bilo predvsem dejstvo, da že dolgo časa nisem igral dvojic in da sva z Blažem prvič zaigrala skupaj."

Slovenska reprezentanca si je z današnjo zmago tako že zagotovila obstanek v I. evro-afriški skupini, kjer bo igrala tudi naslednjo sezono in imela novo priložnost, da se prebije do kvalifikacij za svetovno skupino. Žreb nove sezone Davisovega pokala bo prihodnji torek.