Okoli 17 milijonov evrov vreden razpis za nov krvavški vodovod, ki bi oskrboval občane Cerkelj, Komende, Šenčurja, Vodic in Kranja, bi lahko propadel, še preden bi utegnili izbrati izvajalca. Zoper razpisno dokumentacijo sta se pritožili podjetji Garnol in Gorenjska gradbena družba s partnerji, ki menita, da je občina glede na velikost razpisa postavila prekratek rok za oddajo ponudbe.

Franc Čebulj, župan občine Cerklje na Gorenjskem, ki je nosilka projekta, je obupan: »Bojim se, da nas bo to zopet ustavilo. Pritožila sta se dva podjetnika, a to je le delček zgodbe o prizadevanjih za oskrbo s pitno vodo za pet občin. Ta zaplet lahko zaradi časovne stiske in črpanja evropskih sredstev pomeni dokončen umik projekta za dlje časa. Z njim sem se in smo se trudili šest let, zdaj pa se pritožuje celo podjetje, za katerega so mi očitali, da je hišni gradbinec!« Občina je postopke za pridobitev gradbenega dovoljenja sprožila že leta 2011, letos pa bi morali od države in Evrope dobiti sredstva za vodovod, ki so ga napovedovali že za prihodnjo jesen. A ta načrt je zaradi revizij sedaj pod velikim vprašajem.

Podobno kot pri razpisih v Kranju tudi pri krvavškem vodovodu s pritožbami na državno revizijsko komisijo pritisk na občino vršita podjetji, ki ju obvladujeta znana poslovneža Jure Krč in Brane Žiberna. V Kranju sta si na koncu komunalne posle »razdelila« – obe gradbeni podjetji sta namreč odstopili od pritožb drug zoper drugega, tik pred tem, ko bi se postopek tako zavlekel, da bi bila evropska sredstva izgubljena.

Novo omrežje krvavškega vodovoda bi bilo dolgo več kot 30 kilometrov, računali so na okoli 10 milijonov evrov evropskih kohezijskih sredstev in že pridobili zemljišča ter gradbeno dovoljenje. Vodovod bi koristil poslovnim conam več občin, letališču Brnik, največji delež vode (38 litrov na sekundo) pa bi bil namenjen občini Cerklje. »Zadeve ne obvladujemo več, očitno smo šest let delali zaman,« je precej pesimističen Čebulj.