Že lani smo poročali, da Dovžanova soteska ostaja neizkoriščen biser narave. Ne samo, da jo obišče le okoli dva tisoč organiziranih turistov na leto, v kraju ni prav nobene gostinske, kaj šele druge turistične ponudbe. Razstavni center nad sotesko je odprt le ob sobotah in nedeljah, obišče pa ga manj kot 1500 ljudi na leto. Razgledna pot je bila dotrajana, najhuje pa je bilo, da je bil most na začetku poti takoj nad Čadovljami in še pred Bornovimi predori zaprt, oznaka pa je obiskovalce opozarjala, da je prehod smrtno nevaren.

Po dolgih letih načrtovanj in prizadevanj je občini Tržič lani vendarle uspelo pridobiti vsa potrebna soglasja, za 150.000 evrov vreden projekt pa tudi 62.500 evrov evropskega denarja. Postavili so skorajda nov most pred predorom, zamenjali in vsebinsko nadgradili table, z jeklenicami dodatno zavarovali poti, zamenjali ograje, postavili nove klopi in podobno. A pravi magnet za obiskovalce bo zagotovo povsem nov odsek poti v najožjem delu soteske, ki so ga speljali prek razgledne skale. Gre za pravo plezalno smer, ki je sicer res označena kot »zahtevna pot«, pa vendarle postavljena in speljana dovolj premišljeno, da jo lahko premaga vsak, ki le nima težav z višino. Pot je namreč speljana prek 26 jeklenih stopnic, ob katerih vodijo jeklenice, sem ter tja pa je treba stopiti še na »živo« skalo. Za prave gornike in alpiniste res nič posebnega, za tiste, ki imajo raje enostavnejše planinske poti, pa zagotovo pravo adrenalinsko doživetje, ki seveda ponuja tudi čudovite razglede na sotesko. Pot bodo poimenovali po domačinu Filipu Bencetu, znanemu gorniku, alpinistu in gorskemu reševalcu, ki ga je pred dobrimi štirimi leti pod »domačim« Storžičem zasul plaz.

Temelji za razvoj turizma v teh krajih so tako postavljeni. »Sploh novi del poti je projekt, ki smo ga načrtovali in čakali več kot deset let. Obiskovalci naše doline pa so nad njenimi lepotami navdušeni že zdaj. Najbolj je zanimivo, da jih večina reče, da česa tako lepega sploh niso pričakovali. To pomeni, da se premalo cenimo in da ne znamo dovolj dobro prikazati, kaj vse imamo in na kaj smo lahko ponosni,« je povedal dolgoletni vodnik po dolini Alojz Hostnik.

Po lepoti in geološki pomembnosti je bila Dovžanova soteska tako že doslej povsem enakovredna sosednji, avstrijski Čepi (Tscheppaschlucht), z eno veliko in pomembno razliko. Dovžanovo sotesko obišče okoli dva tisoč registriranih obiskovalcev na leto, Čepo pa 75.000. In vse doslej je veljalo še, da je Čepa lepo urejena, Dovžanova pa tudi zaradi omenjenega mostu nevarna. Pa še ena velika razlika je: vsak obiskovalec avstrijske Čepe za obisk plača sedem evrov in pol vstopnine, pri nas pa po nekaterih ocenah Dovžanovo sotesko neorganizirano obišče okoli deset tisoč ljudi, ki ne plačajo niti parkirnine. Glede na to, da je dolina urejena, prav tako parkirišče s sanitarijami, in da bi bilo lepo, če bi obiskovalec ob začetku poti dobil še kakšno zgibanko ali kaj podobnega, verjetno nikomur ne bi bilo odveč plačati še evra ali dveh parkirnine ali vstopnine.

»Res upam, da ne bo kakšnega upora, ko se bomo lotili še tega in do prihodnje sezone pripravili vse dokumente, da bomo res lahko začeli pobirati vstopnino oziroma parkirnino. Na leto bomo namreč za vzdrževanje še naprej namenjali dobrih deset tisoč evrov in prav bi bilo, da ta denar dobimo iz doline, ne iz proračuna,« je napovedal župan Tržiča Borut Sajovic, ki je domačine že večkrat javno pozval, naj končno začnejo izkoriščati naravne danosti za turistično dejavnost. »Ta obnova mora biti šele začetek. Tu imajo domačini kaj ponuditi in kaj prodati. Nujno potrebujemo še dobrega upravljalca soteske, da o želji po kakšni gostilni in prenočitvenih zmogljivostih ne govorim. Te dni se skozi dolino pelje po 300 avtomobilov na dan, ljudje izropajo gozdove gob in se odpeljejo nazaj. In tu ne pustijo niti evra!« je še enkrat poudaril Sajovic. Glede na včerajšnjo otvoritveno slovesnost, ko so domačini sami pripravili izjemno pogostitev, se predstavili tudi z izdelki domače obrti in čebelarstva, bi veljalo kar pritrditi, da možnosti so, tudi znanje, le lotiti se turizma v teh časih in teh krajih očitno ni tako lahko.