Štebih je eden izmed 129 aretiranih med tretjo mariborsko vstajo 3. decembra lani. Absolvent gradbeništva in član Pihalne godbe občine Dornava je vseskozi zatrjeval, da je nedolžen. Njegovo zgodbo so potrjevali tudi njegovi prijatelji, ki so bili z njim tistega večera. Med njimi je bil tudi diplomant fakultete za varnostne vede, ki mu je bil mentor tedanji notranji minister Vinko Gorenak. A vse to ni nič pomagalo. Štebih je za zapahi preživel 26 dni, nakar se je moral udeležiti osemmesečnega veleprocesa, v katerem je predsedujoča sodnica Simona Mernik obdolžence obravnavala kot najhujše kriminalce.

V sodni dvorani je moral Štebih poslušati izpovedbo novomeškega policista Dejana Žagarja, ki mu je tistega večera odvzel prostost. Žagar je pod prisego razlagal, da je Štebiha 20 minut pred prijetjem videl metati kamenje in granitne kocke v policiste. Podobno so izpovedovali drugi policisti o drugih obdolžencih, kajti njihova pričevanja so bila ključni dokaz obtožbe. Boljših dokazov tožilec Ivič ni imel.

Ni dvoma, da bi sodnica Štebiha očrnila kot huligana in vandala, enako kot druge nepravnomočne obsojene, in mu izrekla kazen sedmih mescev zapora, če si obtoženi ne bi pridobil dokaza, ki policista Žagarja postavlja na laž. Dokaz je 90-minutni video posnetek nadzorne kamere v mariborskem lokalu, v katerem so se s prijatelji družili v času, ko naj bi Žagar videl Štebiha metati kocke na policiste. Tožilstvo je podvomilo tudi v ta slikovni alibi, češ da ura na posnetku morda ni točna. A je bilo za tožilski dvom nerodno dejstvo, da so fantje plačali zapitek s plačilno kartico. Zabeležen čas na bančnem izpisku pa se ujema s časom plačila, kot ga je posnela kamera.

Zavrnilna sodba je 30-letnemu Štebihu odvalila velik kamen od srca. Od države pričakuje odškodnino za preživete dni v priporu, razmišlja pa tudi o kazenski ovadbi zoper lažnivega policista. »Zoper druge obdolžence tožilec ni imel nič bolj trdnih dokazov kot zoper mojega klienta,« je opozoril njegov odvetnik Janez Lovrec, nekdanji prvi mož mariborskih kriminalistov. »Kljub temu sodnica ni sledila načelu, da mora v primeru dvoma izreči oprostilno sodbo.«