Slovenska teniška reprezentanca bo konec tedna lovila obstanek v prvi evro-afriški skupini Davisovega pokala. To bo morala storiti brez trenutno dveh najboljših igralcev. Grega Žemlja je sicer v ekipi, vendar še vedno čuti močne posledice mononukleoze, Aljaž Bedene pa je nastop odpovedal, ker želi na turnirju serije challenger v Banjaluki priti do pomembnih točk za lestvico ATP.

»Za reprezentanco igrajo tisti, ki si to želijo. Aljaž Bedene je bil povabljen, a je nastop odpovedal. Zanimajo me samo tisti igralci, ki so trenutno zraven,« je dejal slovenski selektor Blaž Trupej, ki z Bedenetom tovrstnih težav nima prvič.

Bistveno več zvestobe izbrani vrsti je pokazal Žemlja, ki se je povabilu odzval kljub zdravstvenim težavam. V reprezentanci igra že deveto leto, hkrati pa je tudi slovenski rekorder po številu nastopov, a tokrat bo ostalim igralcem pomagal zgolj z nasveti. »Počutje je zelo vprašljivo in nezadovoljivo,« je Grega Žemlja dejal že pred dnevi, selektor Trupej pa je dodal: »Upali smo, da se bo zdravstveno stanje Žemlje izboljšalo. Poskusili smo trenirati, a trenutno stanje mu ne dovoljuje, da bi igral dvoboj na tri dobljene nize.«

Zamenjava za Žemljo bo 22-letni Blaž Rola, ki bo danes prvi stopil na peščeno podlago v parku Tivoli. »Rola je dobil prednost pred Janezom Semrajcem. Dejstvo je, da še nihče od njiju v Davisovem pokalu ni odigral dvoboja, ki bi imel rezultatski pomen. Ob dobri igri lahko upamo na maksimalni izkupiček po prvem dnevu. Vsekakor bo to velik zalogaj za Rolo. Težko je namreč igrati v Davisovem pokalu, kjer ne igraš zase, ampak za ekipo,« je rekel Trupej.

Za jutrišnji dvoboj dvojic z Južnoafričani je selektor Trupej resda nominiral tudi Žemljo, kar pa ni bistvenega pomena. »Prijava dvojic je zgolj formalnost. Eno uro pred začetkom dvoboja lahko še vse spremenimo,« je povedal slovenski selektor.

Blaž Kavčič: Treniral sem manj, a bolj kvalitetno

Prvi slovenski igralec bo tokrat Blaž Kavčič, ki bo skoraj gotovo igral tudi jutri v dvojicah, še prej pa ga danes čaka drugi dvoboj dneva. »Najbolje je, če igraš drugi dvoboj in tvoja reprezentanca že vodi z 1:0. Če igraš ob enajstih, je to precej zgodaj. Treba je vstati okoli pol osmih, da opraviš celotno proceduro. Zagotovo raje igram drugi, vendar to ne bo vplivalo na rezultat,« je dejal Kavčič.

Slovenija je aprila lani že igrala z Južnoafriško republiko in v gosteh izgubila z 1:4. Edino zmago je tedaj priigral ravno Kavčič in to proti istemu tekmecu, ki ga čaka danes – Ruanu Roelofsu, 524. z lestvice ATP. »Ima neugoden forhand, toda v gibanju sem veliko boljši. Zagotovo bo to moja prednost, ki jo moram na peščenem igrišču izkoristiti. Več ko se bo teklo, bolje bo zame,« je dejal Kavčič, ki do včeraj zaradi dežja v Tivoliju še ni treniral. »Do zdaj sem opravil zgolj dva treninga zunaj, ki pa sta bila zelo kvalitetna. Ni strahu, da se ne bi dobro privadil.«

Ali bo Kavčič igral vse tri dni, je odvisno predvsem od rezultatov in dolžine dvobojev. »Že od začetka tedna razmišljamo o tem, zato nisem pretiraval na treningih. Treniral sem manj, a bolj kvalitetno. Fizično stanje je dobro. Pripravljen sem igrati tri težke tekme, če pa se bo slučajno zgodilo, da se bo en dvoboj igral pet ur, bo treba sprejeti pametno odločitev za naslednji dan,« razmišlja 26-letni Ljubljančan.

Blaž Rola prvič v »živem« dvoboju

Veliko breme je padlo tudi na Blaža Rolo, ki bo prvič v Davisovem pokalu igral tako pomemben dvoboj. »Pričakoval sem, da me bo Trupej nominiral glede na moje stanje na lestvici. Da igram prvo tekmo, je pritisk, saj bo to prva 'živa' točka v Davisovem pokalu,« je povedal Rola, ki je do včeraj edini preizkusil igrišče v Tivoliju: »Odigral sem dvakrat, ostali ne. Igrišče ni kaj bistveno drugačno od ostalih, zato ne bo težav. Počutim se zelo dobro.«