"Z vlado smo se pogajali, a se nismo do konca izpogajali. Država je to naredila enostransko," je za STA dejal predsednik sekcije za promet pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije Andrej Klobasa.

Ker je vlada podražila cestnine za tovorna vozila, so domači avtoprevozniki zahtevali, naj se jim del sredstev vrne v obliki subvencij za okolju prijazna vozila in drugih popustov.

Zahtevali so tudi, naj se jim ekološka taksa vrne ob nakupih goriva skozi vračilo trošarine. "Ker se tega nismo dogovorili, je to zdaj eden večjih problemov," je dejal Klobasa.

"Da predstavniki naše države govorijo, da je Slovenija po cestnini najbolj poceni država v tranzitu, je seveda laž. Ali vsi uradniki govorijo neresnico ali pa nimajo znanja," je dejal in dodal, da je Slovenija v Evropi po kilometru druga najdražja država. "Slovenski prevozniki tega ne moremo prenesti," je dejal.

Vlada bi sredstva za avtoprevoznike jemala iz podnebnega sklada

Vlada je za ekološko bolj sprejemljiva vozila iz podnebnega sklada sicer zagotovila dodatne štiri milijone evrov subvencij, ki se nanašajo na letošnje leto in pretekla leta, v katerih te pomoči avtoprevoznikom niso izplačali.

Klobasa opozarja, da bi potrebovali za subvencije 11 milijonov evrov, na koncu so zahtevali šest milijonov evrov, vlada pa je pristala na štiri milijone evrov, kar za avtoprevoznike ni dovolj.

Minister Omerzel je po seji vlade sicer dejal, da so bila pogajanja z avtoprevozniki trda, a konstruktivna. "Pogajanja, ki smo jih mi peljali, in uradne zabeležke kažejo, da je bila ta tema zaprta in izpogajana," je na vprašanje o morebitnem nezadovoljstvu avtoprevoznikov dejal Omerzel.

Avtoprevozniki pričakujejo, da se bodo z Omerzelom še pogovarjali, prihodnji teden, najverjetneje v torek, pa načrtujejo tudi sestanek z nekaterimi drugimi organizacijami, med drugim s Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije in Gospodarsko zbornico Slovenije, na katerem bodo usklajevali svoje zahteve.

Prihodnje leto vinjeta za lahka gospodarska vozila

Kaj bodo avtoprevozniki storili, če ne bodo dosegli svojih zahtev, ali bodo protestirali ali odpuščali, Klobasa ni želel napovedovati. "Dejstvo je, da je vsaka oblika demonstracij boleča, tako za vlado kot za državljane," je dejal.

Vlada je danes sprejela nov sistem cenovne politike cestninjenja avtocest. Letno vinjeto za osebna vozila je s sedanjih 95 evrov podražila na 110 evrov, cene tedenskih in mesečnih vinjet pa ostajajo nespremenjene pri 15 oziroma 30 evrih, je po seji vlade sporočil minister Omerzel.

Vlada bo s prihodnjim letom uvedla novo vinjeto za lahka gospodarska vozila, pri čemer bo letna vinjeta za to kategorijo vozil stala 220 evrov, mesečna 80 evrov, tedenska pa 40 evrov.

Po kilometru se bodo zvišale tudi cestnine za avtoprevoznike, s katerimi se je vlada po besedah Omerzela trdo, a konstruktivno pogajala. Ekološko bolj sprejemljiva vozila bodo iz podnebnega sklada dobila dodatne štiri milijone evrov subvencij.