V drugem petkovem dvoboju bosta na igrišče stopila prvi igralec slovenske ekipe na tem dvoboju Blaž Kavčič (105. na lestvici ATP) in drugi južnoafriški igralec Ruan Roelofse (524.). Kapetan slovenske ekipe Blaž Trupej se je pričakovano odločil, da najboljši slovenski igralec Grega Žemlja, ki je prav tako v ekipi, zaradi zdravstvenih težav uvodni dan ne bo igral, bržkone bo "počival" celoten obračun, v slovenski ekipi za dvoboj z JAR pa je tudi Janez Semrajc (413).

"Čeprav smo dolgo upali, da bo Grega Žemlja lahko zaigral in pomagal ekipi, so zadnji treningi pokazali, da zaradi zdravstvenih težav ne bo zmogel igrati na tri dobljene nize. Tako sem se za drugega igralca odločal med Rolo in Semrajcem in tokrat sem se odločil za Rolo. Sicer doslej nihče od njiju v Davisovem pokalu še ni igral 'meča', ki bi o čem odločal, a upam, da se bo Rola dobro znašel proti De Voestu. Dejstvo je, da proti njemu nima česa izgubiti, lahko igra povsem sproščeno in upam, da bo pokazal, kar zna. Dobro je igral na sredozemskih igrah in na challengerjih, tako da ob zavzeti predstavi lahko po prvem dnevu računamo na maksimalen izkupiček," je dejal kapetan slovenske vrste, ki je za igranje dvojic prijavil Žemljo in Semrajca. A v isti sapi poudaril, da je to gola formalnost in da lahko z uradno prijavo odlaša do ure pred začetkom sobotnega dvoboja: "Vse je odprto za igro dvojic."

Rola: Zagotovo čutim malo treme

Žrebanje je pod vodstvom glavnega sodnika obračuna Gerryja Armstronga v ljubljanski Mestni hiši opravil kar ljubljanski župan Zoran Janković, ki je izžrebal, da bo od Slovencev prvi na igrišče stopil Rola, ki ga čaka dvoboj z najboljšim igralcem JAR, De Voestom, 162. na svetovni lestvici. "Zagotovo čutim malo treme. Resda igramo pred domačimi navijači, da igram prvo 'živo točko', da nisem vajen igrati na tri dobljene nize, a mislim, da bo De Voest pod večjim pritiskom kot jaz, saj gre za igralca, ki je bil že okoli 100. mesta na svetu. Mislim, da bom ob podpori s tribun in predvsem trenerskih nasvetih Blaža Trupeja lahko dobro odigral," je dejal 22-letni Rola.

Glede pričakovanj soigralcev v ekipi - Kavčič, ki bo nastopil v drugem obračunu dneva, je dejal, da pred svojim dvobojem pričakuje vodstvo Slovenije z 1:0 - je Rola dejal, da se s tem ne obremenjuje: "Tudi sam globoko v sebi pričakujem zmago, ampak treba se je zavedati, da bom igral z zelo težkim nasprotnikom. Če bom res zmagal, bo to presenečenje. Na igrišče bom šel brez pritiska, da moram tekmo dobiti in tako igral brez kakšne zategnjenosti. Vsi pa seveda upamo, da bomo dvoboj proti JAR odločili v svoj prid že po sobotni igri dvojic."

Kavčič prepričan, da je boljši od nasprotnika

Kavčiču, ki je prevzel breme prvega igralca slovenske reprezentance, bolj ustreza, da bo v petek na igrišče stopil drugi po vrsti. "Najboljše je, da igraš drugi po vrsti, pa da je že 1:0 za nas. Sicer pa ni takšne razlike, ali igraš prvi ali drugi, sam osebno raje igram drugi, a vrstni red ne vpliva veliko na rezultat," je uvodoma dejal Kavčič, ki tivolskega igrišča še ni preizkusil zaradi slabega vremena, in dodal: "Super bi bilo, če bi bilo res 1:0, ko bom stopil na igrišče, vsi to pričakujemo, ampak treba se bo dokazati na terenu. Še bolje bi bilo, če bo po koncu dneva 2:0 za nas. Z Roelofsejem sem že igral; ko so nas Južnoafričani lani premagali s 4:1, sem dosegel edino točko. A teh dveh dvobojev ne gre primerjati zaradi povsem različnih okoliščin. Je precej neugoden igralec, a mislim, da sem sam veliko boljši, kar se tiče gibanja, na peščeni podlagi pa je to še en plus."

Dvoboj z Južnoafriško republiko se bo v petek začel s prvim dvobojem ob 11. uri, v soboto bo obračun dvojic na sporedu predvidoma ob 14. uri, v nedeljo pa se bo teniški spored pod Rožnikom spet začel ob 11. uri.