Teden restavracij se je rodil pred več kot dvajsetimi leti v New Yorku in doživel takojšen uspeh, zato se je hitro razširil po vsem svetu. Slovenija je pristopila šele lani, ko je Maribor postal Evropska prestolnica kulture. Teden restavracij v okviru Maribor 2012 je bil takoj popoln uspeh. Lani, torej, le Maribor in tri partnerska mesta, letos pa vsa Slovenija. V Tednu restavracij letos sodelujejo le najboljše restavracije – povabili so tiste z najboljšimi ocenami kulinaričnega kritika Nedela Uroša Mencingerja, v Nedelu, kulinaričnem vodiču Izbor Nedelovih gostiln 2013 in na spletnem portalu www.rad-dobrojem.si.

Teden restavracij je prijazno povabilo vsem, ki radi dobro jedo

Rezultat je več kot 50 najboljših iz vse Slovenije, med njimi tudi Tomaž Kavčič, iz gostilne Pri Lojzetu na dvorcu Zemono, ki je o projektu povedal: »Vrhunska kuhinja ni le za izbrance, ki si jo lahko privoščijo. Teden restavracij je prijazno povabilo vsem, ki radi dobro jedo.« Z njim se strinja tud Janez Bratovž iz JB restavracije: »Teden restavracij je priložnost, da se predstavim gostom, ki jih je sicer strah stopiti v prestižno restavracijo. Sedaj se bodo lahko tega neupravičenega strahu znebili.«