Raziskovalci so se posvetili še posebej agresivni obliki virusa siv, ki je približno stokrat bolj smrtonosna kot hiv. Okužene opice ponavadi umrejo v roku dveh let, poroča britanski BBC.

Kot osnovo za cepivo so uporabili citomegalovirus (CMV), ki spada med herpese. Preoblikovali so ga tako, da namesto, da bi povzročil bolezen, spodbudi imunski sistem v boj proti virusu siv. "Ohranja oborožene sile, ki nadzorujejo celotno tkivo telesa, ves čas, za nedoločen čas," je pojasnil Gene Picker z univerze v ameriški zvezni državi Oregon, kjer so izvedli raziskavo.

Znanstveniki so opice najprej cepili, nato pa jih izpostavili virusu siv. Najprej se je okužba pri vseh začela širiti, a telesa večine opic so se odzvala in uničevala virus. Cepljenje se je izkazalo za uspešno pri devetih od 16 opic. Pri teh tudi po obdobju od leta in pol do treh let kasneje niso zaznali virusa.

Kot pojasnjuje Picker, je sicer zelo težko trditi, da je uspelo popolno izkoreninjenje virusa, saj je vedno mogoče, da obstaja celica, ki je niso preiskali in vsebuje virus. "A vendarle v večini primerov in ob zelo strogih kriterijih v telesih teh opic ni ostalo nič virusa," je poudaril.

Ekipa raziskovalcev še vedno poskuša ugotoviti, zakaj je cepivo delovalo le pri dobri polovici opic. "Možno je, da je virus tako patogen, da je to največ, kar bomo kadarkoli dosegli," je menil.

Znanstveniki sedaj testirajo cepivo, da bi ugotovili, če ga bo moč uporabljati za zdravljenje s siv okuženih opic, poleg tega pa bi radi ugotovili tudi, če bi podobna tehnika delovala pri ljudeh.

Picker je ob tem opozoril, da je treba biti pri izdelavi različice cepiva za ljudi prepričan v to, da je popolnoma varna. Če jo bodo pristojne oblasti na koncu odobrile, začetke prvih kliničnih preizkusov načrtuje v naslednjih dveh letih.