Čehi so se za prvenstvo, ki bo po letu 2006 drugič na progi Troja, zelo potrudili. Najboljšim tekmovalcem so startne številke podelili na sprejemu pri županu, kjer je bil od slovenskih reprezentantov Peter Kauzer, ki bo branil naslov svetovnega prvaka pred dvema letoma v Bratislavi. Tridesetletni Hrastničan je po slabšem začetku sezone ujel dobro formo, kar je v svetovnem pokalu potrdil z zmago v Tacnu in drugim mestom v Bratislavi, ko je znova tekmoval v skladu z vzdevkom: raketa iz Hrastnika. »Odločala bo dnevna forma. V kajaku nas je vsaj 15, ki lahko zmagamo. Na Prago imam lepe in slabe spomine. Vselej sem bil hiter, a sem vedno delal napake. Na progi Troja ciljam na izboljšanje najboljšega dosedanjega dosežka, to je tretjega mesta iz leta 2011, ko sem tukaj edinkrat stal na odru za zmagovalce. Vrhunec sezone je tekmovanje, na katerem zame nekaj velja le kolajna,« je povedal Peter Kauzer, ki je na prizorišču že dober teden dni. Tudi v Pragi se je ozračje ohladilo, ko zapiha še veter, se tisti bolj občutljivi že tresejo od mraza.

V češki prestolnici bo nastopilo deset slovenskih čolnov. Ob kajakašu Kauzerju bosta še debitant na svetovnih prvenstvih Martin Albreht in Simon Brus, ki je pred dvema letoma v Bratislavi še kot mladinec že veslal v finalu ter bodo med favoriti za kolajno tudi v moštvenih vožnjah. V kanuju enosedu bodo tekmovali Anže Berčič, Benjamin Savšek (na progi v Pragi je že zmagal na tekmi svetovnega pokala) in Luka Božič, ki bo v kanuju dvosedu veslal še skupaj s Sašem Taljatom. Ženski del reprezentance sestavljajo Eva Terčelj (letos v svetovnem pokalu zmaga v Seu d'Urgellu in tretje mesto v Tacnu), Urša Kragelj (večji del sezone je imela težave s poškodbo rame) in debitantka Ajda Novak.

»Vzdušje v slovenski ekipi je optimistično, pripravljenost dobra, saj so vsi naredili vse, kar je bilo treba. Zdaj bo vse odvisno od realizacije na tekmi,« je povedal Jelenc. Danes bodo kvalifikacije kajakašev in kanuistov, jutri kajakašic in kanuističnih dvojcev. Finalni boji posameznikov in moštvene vožnje kajaka-šev in kanuistov bodo v soboto, kajakašic in kanuističnih dvojcev pa v nedeljo.