Vodstvo Radiotelevizije Slovenija (RTVS) je iz arhivov izbrisalo prispevek o Patrii, ki je bil namenjen otrokom. V njem je bila z nekaj stavki opisana zgodovina primera in aktualna novost – sodba zoper Janeza Janšo in njegove soobsojence. V rednem programu oddaje Infodrom so ga predvajali v ponedeljek, takoj za tem pa se je oglasila stranka SDS in avtorje oddaje obtožila »zlorabe mladinskega programa za politične namene«. Takšne obtožbe so sicer neutemeljene, saj je prispevek ravno zaradi otroške in mladinske publike povsem nevtralno poročevalski – vendar so se direktorja RTVS in TVS Marko Filli in Janez Lombergar ter odgovorni urednik kulturno-umetniškega programa TVS Andraž Pöschl kljub temu odločili za umik. Prispevek pa je »gverilsko« dostopen na portalu Youtube.

Ocenjen kot neprimeren

Programski svet RTVS z zadevo včeraj uradno še ni bil seznanjen, svetnik Gojko Bervar pa pravi, da se mu »prispevek ni zdel sporen«. »Če ne bo šlo drugače, bom na komisiji za informativni program zahteval pojasnila,« je napovedal. Svetnik Sašo Hribar, ki se sicer s konceptom oddaje Infodrom na splošno ne strinja, opozarja, da »če je šlo v tem primeru za kakršno koli politično posredovanje, je to klečeplazenje oziroma precedens«. Razpravo na programskem svetu napoveduje tudi svetnik Mitja Štular, vendar iz nasprotnih razlogov. »Takšen prispevek je neprimeren. V te debate se otrok preprosto ne sme vpletati. Primer je strokovno sporen, saj je v tem trenutku še nepravnomočen in je predmet političnega obračunavanja,« pravi.

»Ker sem bil desetletje sam odgovorni urednik otroškega programa, se v celoti zavedam vseh strokovnih in drugih vidikov in s tem izjemne odgovornosti tega dela, zato sem na sestanku ob strinjanju odgovornega urednika in urednice programa zelo jasno oblikoval sklepe, kako delovati vnaprej,« pravi direktor Lombergar. »Po moji presoji avtorji tega in še nekaj podobnih prispevkov v Infodromu strokovnih vidikov niso upoštevali v zadostni meri.«

Tudi Viktor Orban se je pritoževal

Otroški informativni programi, ki vzgajajo bodoče kritične uporabnike medijskih vsebin, so pomemben del programov večine javnih servisov v Evropi. Urednik otroškega programa Logo na nemški javni radioteleviziji ZDF Markus Mörchen nam je v včerajšnjem pogovoru iz Mainza povedal, da se nemški politiki v petindvajsetih letih delovanja njegovega programa niso nikoli drznili pritiskati nanje. »Pa smo obravnavali vse, tudi najtežje primere, od obtožb korupcije, ki so letele na nekdanjega nemškega predsednika Christiana Wulffa, do ministra Karl-Theodorja zu Guttenberga, ki je prepisal svoj doktorat.«

Po Mörchnovem mnenju imajo otroci pravico biti obveščeni o temah, tudi tistih najtežjih, o katerih komunicira celotna javnost. »Res pa je, da na nas pritiskajo iz tujine. Ko poročamo o izraelsko-palestinskem konfliktu, dobivamo pisma lobistov z obeh strani. In ko smo poročali o tem, da madžarski premier Viktor Orban spreminja ustavo, nas je ta napadel v intervjujih v madžarskih medijih. Vendar nas je direktor ZDF ubranil: rekel je, da z našim poročanjem ni nič narobe, saj smo delovali v skladu z demokratičnimi standardi«. Tudi vodja Jeugdjournaala, mladinskega dnevnika na nizozemski javni televiziji NOS, Ronald Bartlema si ne more »zamisliti, da bi se politiki vmešavali v delo Jeugdjournaala«. »Ko mora politik na sodišče, denimo naš (desničarski politik, op. p.) Geert Wilders, o tem seveda poročamo. Naša naloga je poročati o vsaki resni temi, ki je del novic.« Poudaril je tudi, da je v evropskem združenju mladinskih programov »Infodrom znan kot resen novičarski program z visokimi profesionalnimi standardi«.