»Štiri leta in pol po tem, ko smo dobili novo vzpenjačo, so me povabili na policijo in mi sporočili, da sem utemeljeno osumljen zlorabe položaja in pridobivanja nepremoženjske koristi, s tem ko sem, znova kot župan, mestnemu svetu predlagal rešitev za 500 delovnih mest na Pohorju, zimsko sezono ter s tem nenazadnje rešil tudi Zlato lisico,« je bil danes ogorčen Kangler.

Enako ravnale tudi druge občine

Ne razume namreč, kako mu lahko nekdo očita, da ni spoštoval zakona o javno-zasebnem partnerstvu, saj so ravnali povsem enako kot nekdanji predsednik vlade Borut Pahor, ki je v več primerih podelil koncesijo na podlagi zakona o žičniških napravah. Enako so po njegovih besedah ravnale tudi druge občine, ob tem pa razpolaga tudi z dokumentom prometnega ministrstva, ki mu pritrjuje, da je ravnal pravilno.

Policija mu nepravilnosti očita tudi v primeru obnove Trga Leona Štuklja, predvsem v zvezi z njegovim podpisom pogodbe z Mariborskim vodovodom za investicijsko vzdrževanje na omenjenem trgu. Tudi tega ne razume, saj je podjetje v stoodstotni lasti Mestne občine Maribor in je po njegovem mnenju šlo za t. i. »inhouse« pogodbo, čemur naj bi pritrjevala tudi pravna mnenja. Znova naj bi pridobil nepremoženjsko korist, ob tem pa se sprašuje, kje bi sploh imeli odprtje EPK, če trga ne bi pravočasno dokončali.

Zloraba policije za politično obračunavanje

Nekdo očitno zlorablja policijo za politično obračunavanje z njim, je še prepričan Kangler in dodaja, da ga sistematično ovadijo vsake štiri mesece. »Za vse, kar se je v Mariboru dobrega zgodilo, sem očitno kriv,« je dejal v izjavi pred mestno občino.

Na Policijski upravi Maribor se na očitke o mobingu danes niso odzvali, so pa potrdili, da kriminalisti zbirajo obvestila o sumu storitve dveh uradno pregonljivih kaznivih dejanj, za katere obstajajo razlogi za sum, da ju je storil nekdanji vidnejši funkcionar Mestne občine Maribor.

Razgovore bi opravili še z drugimi osebami

Kot je za STA povedal tiskovni predstavnik PU Maribor Miran Šadl, je preiskava v fazi zbiranja obvestil in dokumentov, ki bi utegnili biti dokaz v kazenskem postopku. Policisti in kriminalisti so v skladu z določili zakona o kazenskem postopku dolžni storiti vse potrebno, da se izsledi storilec kaznivega

dejanja, ki se preganja po uradni dolžnosti, je še dodal.

Tudi tega, ali preiskava poteka še zoper koga, na policiji danes niso pojasnili, je pa Kangler med tistimi, s katerimi naj bi opravili razgovore, omenjal tudi nekdanjega podžupana Andreja Verliča, direktorja urada za komunalo Vilija Eisenhuta in nekdanjo direktorico mestne uprave Milico Simonič Steiner.

Čeprav se kazenske ovadbe zoper Kanglerja, ki so ga z županskega mesta predčasno odnesle lanske vstaje zaradi postavitve radarjev v mestu, vrstijo in jih je doslej že več kot deset, je na sodišču epilog dočakala le ena. V zadevi dodelitve stanovanja vedeževalki Karin Ježovita je okrajno sodišče nekdanjega župana spoznalo za krivega in ga obsodilo na sedem mesecev zapora, a sodba za zdaj še ni pravnomočna.