Mednarodni olimpijski komite (Mok) je v soboto odločil, da olimpijske igre čez sedem let gosti japonska prestolnica, praznih rok pa sta tako ostala Madrid in Istanbul. Neuspeh je bil še posebej boleč za Madridčane, saj je bila njihova kandidatura zavrnjena že tretjič zapored.

»Barcelona kot blagovna znamka je precej bolj prepoznavna kot Istanbul in skoraj tako močna kot Tokio,« je za katalonski radio RAC 1 dejal župan Barcelone Xavier Trias in dejal, da se med turisti najbolj priljubljeno špansko mesto resno spogleduje z zamislijo gostovanja zimskih olimpijskih iger leta 2022, 2026 ali 2030.

Kljub temu pa je Trias dodal, da se mestu ne mudi s kandidaturo, saj po njegovih besedah ni smiselno kandidirati zgolj zaradi tega, da se na koncu osmešiš. »Dobiti olimpijske igre je zahtevno. Diplomacija je tu povsem drugačna,« je ocenil župan, ki je sicer podpiral kandidaturo Madrida. »To je bilo tudi v našem interesu. Tu ne gre za nogomet, kjer si želim, da Madrid vselej izgubi. Osrečuje me, ko izgubijo v nogometu.«

Trias se v pogovoru za radio ni pozabil obregniti niti ob slabo angleščino nekaterih madridskih predstavnikov, s čimer je verjetno mislil predvsem na županjo Madrida Ano Botello, ki je po govoru pred Mednarodnim olimpijskim komitejem postala tarča posmeha. »Tudi sam angleško ne govorim dobro, a se vselej potrudim po najboljših močeh. Sam lahko sestavim in imam govore v angleščini.« je sklenil Trias.