Potem ko so lani slavili na Bledu, so letos zmagovalni turistični kraji Dnevnikove izvidnice kar trije. To so postali po izboru bralcev časnika Dnevnik, poslušalcev Radia Veseljak in strokovne komisije. Minuli ponedeljek smo jih razglasili na svečani prireditvi na ljubljanskem gradu – tujim turistom najprijaznejši v letošnjem letu obiskanimi kraji so Bohinj, Metlika in Zagorje ob Savi.

Ob koncu letošnje Dnevnikove izvidnice imamo na uredništvu priloge Prosti čas vse razloge za praznovanje: ob sredah smo prodali še več časopisov kot lani, na spletni strani dosegli še več klikov na izvidniške reportaže, preselili smo se v večjo dvorano na gradu in prišlo je več povabljencev.

Resnično stanje turizma pri nas

Tudi novosti, ki smo jih tokrat uvedli prvič, so se dobro prijele: poleg visoke branosti spletnih člankov so veliko pozornosti poželi tudi spremljevalni videi, v katerih so naši izvidniki delili utrinke s svojih nepozabnih izletov. Vse to govori le o enem: izvidnica si je v drugem letu svojega življenja utrdila status priljubljenosti med starimi bralci, hkrati pa pritegnila veliko novih, na kar smo upravičeno ponosni.

Razlog, ki tiči za omenjenimi uspehi, vidimo predvsem v enem: izvidniške reportaže so dokazale, da se da tudi o temah, ki presegajo vsakodnevno politično dogajanje, javne finance in podobno, pisati z enako mero resnosti in družbene odgovornosti. V njih nam je uspelo raziskati področje vsebinskega novinarstva, ki na popolnoma primerljivo kvaliteten in strokoven način osvetljuje resnično stanje turizma v Sloveniji – v vsej njegovi lepoti, potencialu in napakah. Poleg tega smo pokazali, da se za širši družbeni odziv ni treba zatekati k populističnemu šundu in bralcev pridobivati s senzacionalistično zlobo. V našem primeru smo jih pridobili z odličnostjo ponujenih vsebin in v tem je prava dodana vrednost izvidnice: oblikovala je nov prostor javnega dialoga o temi, ki resnično zadeva življenja posameznikov in skupnosti, tako ali drugače odvisnih od turizma.

Štirinajst tednov, štirinajst slovenskih mest

Naj spomnimo: v želji preveriti dejanski položaj na področju turizma pri nas, smo naključno izbrane slovenske kraje (Ajdovščina, Bohinj, Bovec, Brežice, Idrija, Laško, Lendava, Ljutomer, Metlika, Ribnica, Slovenj Gradec, Škofja Loka, Velenje in Zagorje) ocenili skozi oči tujih državljanov – izvidnikov. Turistično ponudbo so raziskali nenapovedani, povsem objektivno in brez kakršnih koli namigov.

Preverili so storitve turistično-informacijskih centrov, preizkusili gostinsko in hotelsko ponudbo, si ogledali znamenitosti in sploh kot pravi turisti spoznavali izbrane turistične kraje. Njihova doživetja in vtise smo novinarji podrobno popisali v obširnih tedenskih reportažah, ki smo jih minulih štirinajst tednov objavljali na straneh Prostega časa, na Dnevnikovi spletni strani in radijskih valovih Radia Veseljak. Pohvale in kritike naših izvidnikov so bile seveda dobronamerne, namen izvidnic bo namreč opozoriti tako na lepe kot manj lepe plati slovenske turistične ponudbe – v upanju, da bi ta postala še prijaznejša in gostoljubnejša.

Objavljene reportaže smo vselej nadgradili tudi s strokovnimi mnenji poznavalcev s področja turizma in etnologije. V svojih komentarjih so se etnolog prof. dr. Janez Bogataj, predsednik FIJET Slovenija Drago Bulc, Dnevnikov urednik in novinar Vito Avguštin in direktor podjetja E – Laborat Primož Žižek osredotočili na gostoljubje, urejenost, izgled in čistočo obiskanega kraja, zanimali so jih označenost kraja in prometne povezave ter seveda kulturna, zabavna, rekreacijska, gastronomska in nastanitvena ponudba izbranega kraja.

Kjer se gostov iskreno razveselijo

Z njihovo pomočjo in člani našega uredništva smo izbrali zmagovalni kraj Dnevnikove izvidnice po mnenju strokovne komisije.

»Bohinj je bil med kraji, ki jih je letos obiskala Dnevnikova izvidnica, eden zelo redkih, kjer je turizem na prvem mestu – tako v percepciji Slovenk in Slovencev, ko jim omeniš kraj, kot v pomenu, ki ga ima turizem za občino in kraj. Tudi nekatera druga mesta in mesteca z letošnjega seznama imajo seveda marsikaj za pokazati, na primer Škofja Loka, ki pa gleda na turizem očitno bolj mimobežno in nima na primer niti spodobnega hotela, ali Bovec, ki se vsaj tisti dan, ko je bila izvidnica na obisku pri njih, ni tako izkazal, kot bi pričakovali. Lepih slik krajev, naravnih lepot, kulturnozgodovinskih objektov ali lokalnih jedi in običajev se lahko vsak nagleda v revijah, prospektih ali televizijskih reportažah, pravi šarm pa kljub vsemu dajo na koncu ljudje, zgodbe, ki so jih povedali samo nam, doživetja, ki zarišejo v spomin prijetnost in zadovoljstvo, arome in okusi, ki nam prikličejo že skoraj pozabljena ugodja. In prav ljudje so bili tisti, ki so z marsikaterega kraja, v katerega se povprečni Slovenka ali Slovenec skorajda zagotovo ne bi odpravil na enodnevni ali vikend izlet, odvrgli kopreno povprečnosti in nas prijetno presenetili. Bohinj je za odtenek izstopal – ker ima dolg seznam stvari, ki jih je vredno obiskati in si jih ogledati, in ker zna vse to ponuditi – tudi, če je vreme slabo. Ker s ponosom predstavlja svoje, lokalno in ker ti pokaže, da te je vesel, ker si prišel na obisk. Vsak ima sicer svojo izkušnjo, izkušnja Dnevnikove izvidnice na dan obiska v Bohinju pa je bila glede na pripoved naših skritih gostov natančno takšna,« je skupno odločitev strokovne komisije pojasnil Vito Avguštin.

Letos kar trije zmagovalci

Najbolj priljubljeni slovenski kraj, ki so ga letos obiskali izvidniki, so izbrali tudi poslušalci Radia Veseljak – največ glasov so namenili Metliki, katere lepote, vzdušje in gostoljubje je raziskal Etiopijec Gussa Haile Hambisa.

Svoje glasov ste nam v minulih treh mesecih zaupali tudi bralci Dnevnika. Vsako sredo smo namreč na straneh rubrike Prosti čas objavili glasovnico, s pomočjo katere ste lahko glasovali za najbolj priljubljen kraj Dnevnikove izvidnice, in vsak teden med pošiljatelji izžrebali deset srečnežev, ki ste prejeli praktične nagrade. Na uredništvo smo prejeli več kot 6000 glasovnic, največ točk pa ste bralci namenili Zagorju ob Savi.

»Počutila sva se kot kakšen predsedniški par, tako lepo so poskrbeli za naju. Bila sva v središču pozornosti, toda najbolj naju je veselilo, da so domačini resnično ponosni na svoje mesto. »Na polno sva impresionirana! Zagorje ob Savi je skriti dragulj gostoljubnosti!« sta doživetje v najbolj zahodnem zasavskem mestu opisala izvidnika Gopang in Mojca Dežman, zakonski par indonezijsko-slovenskega porekla.