Poslušati je moral kritike, da bo pomembne lovorike lahko osvajal zgolj še na počasnem pesku. Toda Nadal je bil tiho. V miru se je pripravljal na konec letošnje sezone, na ameriški turneji na trdi podlagi pa je vsem zaprl usta. Dobil je vseh 22 dvobojev in osvojil tri turnirje vključno z najpomembnejšim v New Yorku.

Zdaj ima Nadal trinajst naslovov na turnirjih za grand slam. Pred njim sta zgolj še Pete Sampras (14 lovorik) in Roger Federer (17 lovorik). Prvi je kariero končal že pred leti, drugi pa je daleč od stare slave. Že res, da Švicar še vedno spada med najboljših pet na svetu, a težko je verjeti, da še lahko osvoji katerega od turnirjev velike četverice.

Nadal je do trinajstega naslova prišel pri 27 letih, kar je povsem enako kot Federer, ki je trinajsti naslov osvojil leta 2008, ravno tako v New Yorku. Španski matador je vsaj eno lovoriko osvojil devet let zapored, kar ni uspelo še nikomur v zgodovini, niti Federerju. Če bo Nadal nadaljeval v enakem ritmu, potem bo zagotovo prehitel Federerja – seveda, če bo vztrajal do 32. leta, kolikor jih sedaj šteje Švicar.

Toda trenutni Nadalov načrt je, da bo vrhunski tenis igral do leta 2016 in olimpijskih iger v Riu de Janeiru. Zadnje igre v Londonu je namreč izpustil, v Braziliji pa želi biti zastavonoša španske delegacije na slavnostnem odprtju. Tedaj bo star natanko 30 let in bo bržčas že prehitel Samprasa, pod večjim vprašajem pa je Federerjev rekord. A če se štetje konča danes, lahko Nadal v primerjavo ponudi tudi številne druge lovorike. Denimo zmagoslavje s Španijo v Davisovem pokalu in zlato olimpijsko kolajno. Tako mu manjka zgolj še naslov na zaključnem mastersu sezone, da bi se lahko postavil ob bok Andreju Agassiju, ki ima kot edini teniški igralec v zgodovini prav vse največje lovorike (zmago na vseh štirih turnirjih za grand slam, na zaključnem mastersu, Davisovem pokalu in olimpijskih igrah).

Letos je Nadal nastopil na trinajstih turnirjih. Na prav vseh z izjemo Wimbledona je prišel do finala, kar desetkrat pa je turnir tudi osvojil. Nadal je zdaj na lestvici ATP zgolj še 120 točk za vodilnim Novakom Đokovićem, do konca sezone pa ne brani niti ene točke, saj je lani sezono predčasno končal zaradi poškodbe. Za primerjavo: Đoković do konca leta brani 1500 točk, Nadal pa lahko prvo mesto prevzame čez mesec dni, če se bo na turnirju ATP v Pekingu uvrstil vsaj v polfinale.

In še nekaj zanimivosti – Nadal ima s trinajstimi lovorikami na turnirjih za grand slam en naslov več kot vsi drugi španski igralci skupaj. Hkrati je Nadal postal prvi igralec v zgodovini, ki ima po dva naslova na vseh štirih turnirjih za grand slam. Zraven pa je postal še igralec, ki je v zgodovini osvojil največ turnirjev, ki so bili odigrani zunaj. Tovrstnih lovorik ima 58, s čimer je prehitel Federerja (57), Guillerma Vilasa (56), Jimmyja Connorsa (55) in Ivana Lendla (52).

US Open, finale: Nadal (Špa, 2) – Đoković (Srb, 1) 6:2, 3:6, 6:4, 6:1.