Kar glede na predsednika te stranke niti ne čudi. Genialnost njegove sprijaznjenosti, da ostane zunaj vladne ekipe in kot predsednik druge največje koalicijske stranke kot skuliran opazovalec in poznavalec deli ocene in nasvete. Malo napada opozicijo, malo koalicijske stranke in daje pri tem občutek, da mu ni nikoli dolgčas. Je kot gasilec v polni opremi, ki ima za vsak primer v žepu vžigalice, ako bi zmanjkalo pravega dela.

Tako je v ponedeljek, ko se je njegov minister Pikalo ukvarjal z depozitom pri Factor banki, lopnil po koalicijskih partnerjih, skrbno izogibajoč se področjem, za katera skrbijo njegovi. Rohnel je tako izza govornice, da tisti, ki so »zelo hitrih ukrepov in kratke misli«, vedno predlagajo reze pri pokojninah in javnih uslužbencih. Racionalizacija že, a ne v vrtcih (odgovoren Pikalo), šolah (odgovoren Pikalo) ali pri najrevnejših (odgovorna Kopač-Mrakova). Ko nanese vprašanje na morebitno rekonstrukcijo vlade, svoje ministre preventivno poškropi z vodo in oceni, da je z ministri SD Bratuškova zagotovo zadovoljna. Nato vrže pregovorno vžigalico na tiste »kratkih misli«: ministrstvo za finance, ministrstvo za zdravje in ministrstvo za gospodarstvo so mlinski kamni te koalicije. Seveda je SD edina, ki še ohranja raven hrbet, kljub hrbtenico upogibajoči teži kamnov, ki jih obešata Pozitivna Slovenija in DeSUS.

Čeprav deluje naš položaj tako rekoč brezizhodno, naše težave pa so voljo do življenja jemajoče, je tako samo na prvi pogled. Za hitropotezno zdravljenje krizne depresije je dovolj pogledati na twitter, ki združuje ljudi z resnimi težavami. Nekdo ima premajhno denarnico. Spet drugemu je zmanjkalo burgundca in je bil prisiljen govedino po burgundsko pripraviti z merlotom! Neki dami se je podrl ves svet, ker je kvinojo skuhala v preveliki količini vode, potem ko je le nekaj dni pred tem s svetom delila zgroženost, ker je čistilka zbolela, ona pa ima že tretji dan polne smeti v stanovanju. Tako da se naslednjič, ko bo Lukšič užgal po koalicijskih partnerjih in se bo ustvaril vtis, da smo pred odprtimi vrati pekla, spomnite na tisto revo, ki se počuti povsem na tleh, ker vsi vozijo mercedese, lexuse in bemfelne, ona pa mora na delo z range roverjem. To je pravi stik z realnostjo.