Pred približno dvema tednoma je voda zalila odrsko tehniko v stavbi ljubljanskega SNG Opera in balet. Kolikšna je škoda in kdo je odgovoren zanjo, za zdaj še visi v zraku, vsekakor pa gre za dodatno težavo v hiši, ki se še vedno ukvarja z nesanirano škodo, nastalo ob nedavni prenovi objekta. Še vedno namreč ob deževju zamakata streha in pododrje. Tokrat za vdor vode sicer niso bile krive padavine, a očitno je ljubljanska operna zgradba izrazito podvržena vodnim neprijetnostim.

Odgovornega bo v tem zadnjem primeru res nekoliko teže poiskati, kajti zatajil je sistem avtomatskega gašenja požarov – zatajil seveda na način, da se je po nepotrebnem sprožil, kar pomeni, da je celoten oder zalila voda. Posledično je nesrečnega 23. avgusta zalilo tudi novo in izjemno drago odrsko tehniko, menda sicer ne v celoti.

Gašenje brez požara

Ministrstvo za kulturo kot investitor prenove ljubljanske Opere je v zadnji fazi stavbo visoko tehnološko opremilo. Za odrsko tehniko so odšteli približno 3,3 milijona evrov, še približno 1,3 milijona evrov so dali za scensko razsvetljavo in avdio-video tehniko, dobra dva milijona evrov pa še za izdelavo, dobavo in montažo opreme. Sicer je celotna nova strojna oprema odra stala 7,6 milijona evrov.

V Operi zdaj pojasnjujejo, da je do nezgode prišlo ob preizkušanju požarne zavese v dvorani, pri čemer se je sprožil protipožarni sistem. V problematiko, s katero je seznanjeno tudi ministrstvo, so že vključili zavarovalnico ter strokovne izvedence, škodo skupaj z navedenimi ustanovami pa še ugotavljajo. »Vemo pa že, da ni prizadet noben vitalni sistem, ki bi lahko bistveno vplival na izvedbo vaj in predstav,« pravijo v Operi. Tudi na sinočnji koncert, s katerim so odprli novo sezono, naj aktualne težave ne bi vplivale v ničemer.

Pereči pretekli grehi

Nerešena v stavbi ljubljanske Opere ostajata vsaj še dva pereča gradbena problema: zamaka streha in zamaka v pododrju. Po naših informacijah naj bi prvo težavo odpravila hiša sama, drugo pa naj bi reševalo ministrstvo. Ljubljanska Opera je v letošnjem letu menda že dobila namenska sredstva, da izpelje javno naročilo in tako pridobi podjetje, ki bo težave saniralo. A po naših informacijah tega (še) niso izpeljali.

V Operi so obenem zanikali, da naj bi bila sredstva za streho zagotovljena in da sanacija ni bila izvedena zaradi neizvedenega javnega naročila, odgovoru so se izognili tudi na ministrstvu, »drži pa, da streha in kletni prostori še vedno zamakajo«, pravi ravnatelj Sotošek. »Urejanje tega dela problema je v celoti prevzela ustrezna investicijska služba ministrstva za kulturo – tudi streho.« Povedal je še, da tudi sami nenehno opozarjajo ministrstvo, da je sanacija stanja na strehi in v kletnih prostorih nujna.

Na ministrstvu pojasnjujejo, da voda vdira v pododrje na dilataciji objekta, ob tem pa pravijo: »Izvedene so že hidrološke meritve, izvajajo pa se še meritve posedkov, ki bodo končane jeseni. Glede zamakanja strehe bomo pripravili enostavne posege za odkrivanje in odpravljanje napake, tudi jeseni.«

Očitno se bodo pri odpravljanju škode na največji investiciji zadnjih let ministrstva za kulturo – stala jih je 43 milijonov evrov – to jesen vendarle podvizali. Nenazadnje je poletja konec in padavine bodo v prihodnjih mesecih resen preizkus (ne)prepustnosti prenovljene stavbe.