Islamska skupnost v Sloveniji bo v soboto postavila temeljni kamen na mestu, kjer naj bi v prihodnjih treh letih zrasel islamski versko-kulturni center z džamijo. Ker je skupnost plačala komunalni prispevek, predstavnik islamske skupnosti mufti Nedžad Grabus pravi, da ni več nobene ovire za izdajo gradbenega dovoljenja, in pričakuje, da bo skupnost dovoljenje pridobila v kratkem. Dejal je, da bodo ta in naslednji mesec pripravili popis gradbenih del, nato pa bi predvidoma novembra letos lahko že začeli gradnjo.

Dela naj bi po Grabusovih besedah stala okoli 12 milijonov evrov. Vsega denarja skupnost še nima zagotovljenega, toda že zdaj je jasno, da bo 70 odstotkov gradnje po dogovoru z zdaj že nekdanjim emirjem plačal Katar z donacijo. Spomnimo, Katarci so islamski skupnosti že priskočili na pomoč pri odplačilu kredita za nakup zemljišča in pri plačilu izdelave projektne dokumentacije.

Mufti Grabus je priznal, da so se gradbena podjetja že precej zanimala za gradnjo džamije, a da posla za zdaj še niso oddali nikomur. »Poskušali bomo izbrati najboljšega gradbinca, ki nam bo dal bančno garancijo,« je napovedal mufti. Povedal je še, da so v projekt za zdaj vložili že približno devet milijonov evrov, in priznal, da v začetku ni pričakoval, da jih bo ta projekt stal toliko denarja. Kljub temu pa se Grabusu zdi pomembno, da prestolnica in Slovenija dobita prvo džamijo, ki ne bo pomembna samo za muslimane v Sloveniji, ampak za širšo družbo, saj bodo vrata versko-kulturnega centra odprta tudi nemuslimanom.

Navdušenja nad skorajšnjim začetkom gradnje ni skrival niti ljubljanski župan Zoran Janković, ki je v šali predlagal, da bi vodil nadzor nad gradnjo. Jankovića veseli skorajšnja gradnja džamije, saj bo po njegovem mnenju z njo Ljubljana stopila med odprta in strpna mesta. Razkril je tudi, da so mu v volilni kampanji pred volitvami leta 2006 svetovali, naj ne podpira javno projekta gradnje džamije, a je to vseeno storil, ker je prepričan, da mora imeti vsak vernik »spoštljiv prostor za molitev«.

Janković je še obregnil ob pomisleke nekaterih, da bodo klici k molitvi motili tamkajšnje sosede bodočega versko-kulturnega centra. »Če ta vlak ne moti nikogar od sosedov, potem jih tudi klici ne bodo motili,« je poudaril Janković.