»Nikakor nisem želel Mandele uničiti oziroma mu škodovati, toda vsekakor sem ga želel prikazati v iskreni luči,« je povedal glavni igralec na filmskem festivalu v Torontu, kjer je film Mandela: Long Walk doživel svojo svetovno premiero. Kot piše BBC, film sicer temelji na avtobiografiji in prikazuje njegova mlada leta, ko je delal kot odvetnik, njegov politični aktivizem in 27 let, ki jih je prebil v zaporu ter kasneje njegovo demokratično izvolitev za predsednika leta 1994.

Kritikom se zdi film kljub vsemu preveč konvencionalen

Film je bil s strani kritikov deležen mešanih odzivov, nekdo ga je celo označil za »bolj ubogljivo spoštljivega, kot pa razodevajočega in razburljivega.« »Svetniškega Mandelo, ki ga vsi poznamo in ga imamo radi, smo že večkrat videli na filmskem platnu,« je povedal Elba, ki pred začetkom snemanja Mandele ni spoznal. »Za nas je bilo pomembno, da publiki pokažemo, kaj se je dogajajo pred tem in da jim omogočimo, da bodo bolje razumeli, kdo je Mandela,« je še dodal.

Po mnenju Screen International je film »preveč spodoben in konvencionalen, da bi ponudil vpogled v osebnost tega izjemnega človeka, ki se mu je želel pokloniti«.