V Cerklje namreč prihaja gledališki abonma petih vrhunskih komedij Nasmejmo se!, v katerih bodo nastopili tudi igralci SNG Drama, Šentjakobskega gledališča in SLG Celje. Prva predstava, To imamo v družini jeseniškega gledališča Toneta Čufarja, bo v Kulturnem hramu Ignacija Borštnika na sporedu 17. oktobra. Cena abonmajske vstopnice je 69 evrov, za dijake, študente, upokojence in brezposelne pa še tri evre manj.

»S takim pristopom smo začeli na Češnjici v Selški dolini, kjer imata dva posameznika v najemu nekdanji kino, kjer se zdaj že pet let dogaja gledališče. V Cerkljah imajo odlično dvorano in vesela sem bila podpore župana Franca Čebulja. Prepričana sem, da bo odziv na abonma dober, izbor ni naključen in nekako skuša malo razvedriti ljudi v teh časih. Dvorana sprejme skoraj 400 gledalcev in verjamem, da bo polna,« pravi Janja Rehberger, ki se ukvarja s širjenjem gledališča zunaj velikih mest. Na Češnjici ji je uspelo, verjame pa tudi v Cerklje in okolico.

»Mislim, da je to odlično, ker ljudje mnogokrat prav na podeželju raje odidejo v domač kulturni hram, kot gredo v večja mesta uživat kulturne dogodke,« je dejala Nataša Eržen, ki vodi dogajanje v Petrovčevi hiši, ki so jo v Cerkljah obnovili z evropskimi sredstvi in zdaj služi tako kulturi kot turizmu. V Cerkljah so ponosni na domače kulturne navdušence, ki sami pripravijo predstave, zdaj pa bo kraj z Borštnikovim izročilom doživel tudi prvo gledališko jesen. In če včasih ljudje s podeželja morda težje najdejo pot do umetniških ustanov v Ljubljani ali Kranju, je toliko zanimivejši poskus, da v domačem kraju uživajo v kulturi.šu