Barguil, ki je dosegel drugo etapno zmago na letošnji Vuelti, je najhitreje opravil z današnjo zahtevno preizkušnjo, odločilno prednost pa si je prikolesaril v zadnjih "milimetrih" skoraj 30 km dolgega vzpona prve težavnostne kategorije na 1800 metrov visoki Aramon Formigal.

Etapo je zaznamovala ubežna skupina dvajsetih kolesarjev, ki je na zahtevnem vzponu postopoma "razpadala", za samo končnico pa sta največ moči prihranil komaj 21-letni Francoz, ki je nato po "fotofinišu" ugnal kolumbijskega specialista za gorske preizkušnje.

Glavnina, na čelu z doslej najbolj prepričljivim kolesarjem na španskem krogu Nibalijem, je ubežnike imela vseskozi pod nadzorom, vodilni tekmovalec Astane pa je vendarle doživel nekaj grenkih trenutkov in v primerjavi z nedeljsko preizkušnjo izgubil nekaj dragocenega časa. Ameriški veteran Christopher Horner (RadioShack Leopard) je namreč pridobil 22 sekund in se vodilnemu približal na 28 sekund zaostanka, tretjeuvrščeni Španec Alejandro Valverde (Movistar) pa zaostaja 1:14 minute.

Slovenska kolesarja Jani Brajkovič (Astana) in Grega Bole (Vacansoleil) nista imela vidno vlogi na današnji pirenejski etapi. Brajkovič je zasedel 71. (+8:26), skupno pa je 28. (+39:53). Bole je etapo končal na 146. mestu (+18:08), skupno pa je 110.(+2:44:09).

V torek bo na sporedu 189 km dolga preizkušnja od Miercolesa do Burgosa.