Da bi zaposlovanje mladih zdravnikov specialistov čim bolj steklo, minister za zdravje Tomaž Gantar, ki ga v pisni izjavi povzema ministrstvo, predstojnike klinik in oddelkov poziva, naj se z vodstvom bolnišnic natančno pogovorijo o nujnih in prioritetnih zaposlitvah. Ministrstvo za zdravje namreč soglasja za zaposlovanje v javnih zdravstvenih zavodih poda na osnovi obrazložitev vodstev bolnišnic.

V zadnjem času se namreč vedno bolj izpostavlja problematika zaposlovanja mladega zdravstvenega kadra, pa naj gre za mlade zdravnike, ki po končanem študiju ne dobijo želene specializacije, ali pa za zaposlitev mladih zdravnikov specialistov, ki so se izšolali doma. Nekateri se šolajo tudi v tujini, a jih javni zdravstveni zavodi zaradi veljavne zakonodaje ne morejo zaposliti. Na ministrstvu za zdravje, kot navajajo, stisko vseh mladih zdravnikov razumejo in se strinjajo, da se vsakič, ko se mladi zdravnik zaposli v tujini, dela škoda zdravstvenemu sistemu.

Po pojasnilih ministrstva javni zavodi kadrovsko politiko vodijo samostojno, v okviru zakona o uravnoteženju javnih financ pa ministrstvo le zaprosijo za soglasje o zaposlitvi. "Soglasje izdamo vedno, ko so zaposlitve utemeljene in jih vodstva zavodov označijo kot prioritetne," poudarjajo na ministrstvu.

Onemogočanje zaposlovanja mladih?

Glede nekaterih zapisov v medijih, da v Univerzitetnem kliničnemu centru (UKC) Ljubljana prihaja do onemogočanja zaposlovanja mladih, visoko specializiranih zdravnikov, na ministrstvu navajajo, da so v letu 2013 v primeru UKC Ljubljana že izdali 207 soglasij za zaposlitev, od tega 78 soglasij za zaposlitev zdravnikov, v obravnavani pa je še 135 vlog, od tega 21 vlog za zdravnike.

Navajajo tudi, da so vodstvo UKC Ljubljana poleti pozvali, naj opredeli prioritete na ravni klinik in inštitutov v letošnjem letu, ker podatkov niso prejeli, pa so v petek zanje ponovno zaprosili. Ob tem dodajajo, da so ti podatki nujni, saj lahko pristopijo k realizaciji izdaje predhodnih soglasij za zaposlitev, v večini mladih specialistov.

Na ministrstvu navajajo še, da razumejo stiske predstojnikov klinik in oddelkov, ko ne morejo zaposliti specialista, ki so ga šolali za neko področje. "Njihove prošnje po zaposlitvah želimo reševati prioritetno, saj se zavedamo, da bi ti mladi specialisti zdravniki veliko prispevali k uveljavitvi novih metod in zadnjih dognanj v zdravljenju pacientov. Zato predvsem vodstvo UKC Ljubljana pozivamo, da se obnaša odgovorno in pri zaposlitvah kot prioritetno opredeli zaposlovanje mladih zdravnikov ob sočasnem upokojevanju tistih, ki za upokojitev izpolnjujejo pogoje," so še zapisali.