Govorci so z obiskovalci delili svoje izkušnje o tem, kako so se znašli v poslovnem svetu, se soočili z izzivi, preskočili ovire in kako svoj posel uspešno opravljajo tudi danes. Prvi je nastopil Dejan Romih iz MountVacationa, ki je udeležencem položil na srce, naj sledijo svojim sanjam in počnejo tisto, kar jih veseli. Pred leti je pustil redno službo in se lotil posla, ki se dotika njegove strasti: smučanja. MountVacation je trenutno eden največjih spletnih portalov za gorski turizem v Evropi. Domačinka Milena Jakovljević iz Mediodroma je govorila o ženskah v podjetništvu ter izpostavila pomen mentorja, ki ti lahko na začetku podjetniške poti pomaga premagati marsikatero oviro.

Matjaža Mrgoleta iz Confidlyja privlači predvsem razgibanost startup življenja. Pred leti je pustil monotono IT službo in se lotil preizkušanja različnih podjetniških idej. Njegov tretji poizkus ga je vodil na TS Startup, kjer sta s soustanoviteljico Jeleno le en mesec pred koncem izbora svojo idejo popolnoma spremenila, ter na koncu zmagala in dobila prvo investicijo v podjetje. O moči in vplivu poslovnega družabnega omrežja LinkedIn je govoril Matej Golob iz 30Lean, ki po desetletju dela za veliko IT multinacionalko zdaj svetuje večjim podjetjem pri implementaciji lean startup pristopa pri vodenju projektov.

Staš Stankovič iz podjetja Lumu je udeležence pozval, naj ne sprejmejo življenja, kot ga narekuje družba, temveč naj ga spremenijo in naredijo razburljivega. Z ekipo Lumu, ki je poleti na Kickstarterju presenetila z uspešnim projektom svetlomera za mobilnike, gredo v naslednjih dneh v San Francisco predstaviti Lumu na eno največjih startup konferenc, TechCrunch Disrupt. Dogodek je zaključila novomeška podjetnica Meta Kocjan, lastnica podjetja Malamačka, ki je prav tako redno službo zamenjala za svojo strast, vino in kulinariko. Za udeležence je pripravila pokušino vin ter izpostavila priložnosti v panogi, ki se, tudi po zaslugi mladega vala vinskih podjetnikov, vedno bolj spogleduje tudi z informacijskimi tehnologijami.

Organizatorji vabijo na KickUP

Čez teden dni organizatorji StartUP Novo mesto že začenjajo s svojim pospeševalnim programom, imenovanim KickUP, kamor vabijo vse mlade, ki jih zanima podjetništvo, računalništvo ali dizajn ter si želijo ustvariti svoj startup. V KickUPu jim bodo na voljo delovni prostori, mentorji ter izobraževanja, torej vse kar mladi podjetnik potrebuje, da razvije svojo poslovno idejo ter se preizkusi na trgu.

Zmagovalec KickUP programa bo za nagrado prejel pot v Amsterdam, kjer bo lahko dva tedna spoznaval tamkajšnjo startup sceno v Rockstart pospeševalniku. Več informacij o programu je predstavljenih na tej spletni strani in na Info dnevu, ki bo 16. septembra v Podjetniškem inkubatorju Podbreznik.