Prisluhniti mu mora tudi domovina

V SLS se, kot je zapisal, zavzemajo, da bi del obveznega čtiva v sklopu domačega branja v srednjih šolah postala Pahorjeva dela Grmada v pristanu, Nekropola, Spopad s pomladjo in Onkraj pekla so ljudje.

Sam je prepričan, da mora velikemu slovenskemu pisatelju, čigar zapisanim pričevanjem je tako pozorno prisluhnila tujina, prisluhniti tudi domovina. Pahorjeva dela niso le pričevanja o težkem delu slovenske in evropske zgodovine, še manj zgolj osebna izkušnja posameznika, temveč so izpričane resnice tistih, ki so obsodbo na uničenje s strani fašizma ne le preživeli, ampak to uspeli tudi izpričati.

Kulturno bogatejši narod

Slovenski narod je s Pahorjevimi knjigami nedvomno kulturno bogatejši, in prav je, da se z njimi seznanijo tudi mladi skozi izobraževanje v mladostniškem obdobju. Srednješolci si namreč v tem izobraževalnem in starostnem obdobju oblikujejo svoj svetovni nazor.

Kljub vsem grozotam in nesrečam, ki jih je pisatelj, ki je nedavno praznoval 100. rojstni dan, doživel, je njegov pisateljski opus napolnjen s pozitivno energijo in upanjem, ki pri njem ni nikoli ugasnilo. Ta nauk je lahko mladim le v poduk, je še zapisal v pobudi.