Preverili so storitve turističnoinformacijskih centrov, preizkusili gostinsko in hotelsko ponudbo, si ogledali znamenitosti in nasploh kot pravi turisti spoznavali izbrane turistične kraje. Njihova doživetja in vtise smo novinarji podrobno popisali v obširnih tedenskih reportažah, ki smo jih minulih štirinajst tednov objavljali na straneh Prostega časa, na Dnevnikovi spletni strani in radijskih valovih Radia Veseljak. Pohvale in kritike naših izvidnikov so bile seveda dobronamerne, namen izvidnic bo namreč opozoriti tako na lepe kot manj lepe plati slovenske turistične ponudbe – v upanju, da bi ta postala še prijaznejša in gostoljubnejša.

Objavljene reportaže smo vselej nadgradili tudi s strokovnimi mnenji poznavalcev s področja turizma in etnologije. V svojih komentarjih so se etnolog prof. dr. Janez Bogataj, predsednik FIJET Slovenija Drago Bulc, Dnevnikov urednik in novinar Vito Avguštin in direktor podjetja E – Laborat Primož Žižek osredotočili na gostoljubje, urejenost, izgled in čistočo obiskanega kraja, zanimali so jih označenost kraja in prometne povezave ter seveda kulturna, zabavna, rekreacijska, gastronomska in nastanitvena ponudba izbranega kraja.

Kjer se gostov iskreno razveselijo

Z njihovo pomočjo in člani našega uredništva smo izbrali zmagovalni kraj Dnevnikove izvidnice po mnenju strokovne komisije. »Bohinj je bil med kraji, ki jih je letos obiskala Dnevnikova izvidnica, eden zelo redkih, kjer je turizem na prvem mestu - tako v percepciji Slovenk in Slovencev, ko jim omeniš kraj, kot v pomenu, ki ga ima turizem za občino in kraj. Tudi nekatera druga mesta in mesteca z letošnjega seznama imajo seveda marsikaj za pokazati, na primer Škofja Loka, ki pa gleda na turizem očitno bolj mimobežno in nima na primer niti spodobnega hotela, ali Bovec, ki se vsaj tisti dan, ko je bila izvidnica na obisku pri njih, ni tako izkazal, kot bi pričakovali. Lepih slik krajev, naravnih lepot, kulturno zgodovinskih objektov ali lokalnih jedi in običajev se lahko vsak nagleda v revijah, prospektih ali televizijskih reportažah, pravi šarm pa kljub vsemu dajo na koncu ljudje,  zgodbe, ki so jih povedali samo nam, doživetja, ki zarišejo v spomin prijetnost in zadovoljstvo, arome in okusi, ki nam prikličejo že skoraj pozabljena ugodja. In prav ljudje so bili tisti, ki so z marsikaterega kraja, v katerega se povprečni Slovenka ali Slovenec skorajda zagotovo ne bi odpravil na enodnevni ali vikend izlet, odvrgli kopreno povprečnosti in nas prijetno presenetili. Bohinj je za odtenek izstopal – ker ima dolg seznam stvari, ki jih je vredno obiskati in si jih ogledati, in ker zna vse to ponuditi - tudi, če je vreme slabo. Ker s ponosom predstavlja svoje, lokalno in ker ti pokaže, da te je vesel, ker si prišel na obisk. Vsak ima sicer svojo izkušnjo, izkušnja Dnevnikove izvidnice na dan obiska v Bohinju pa je bila glede na pripoved naših skritih gostov natančno takšna,« je skupno odločitev strokovne komisije pojasnil Vito Avguštin.

Letos kar trije zmagovalci

Najbolj priljubljeni slovenski kraj, ki so ga letos obiskali izvidniki, so izbrali tudi poslušalci Radia Veseljak – največ glasov so namenili Metliki, katere lepote, vzdušje in gostoljubje je raziskal Etiopijec Gussa Haile Hambisa.

Svoje glasov so nam v minulih treh mesecih zaupali tudi bralci Dnevnika. Vsako sredo smo namreč na straneh rubrike Prosti čas objavili glasovnico, s pomočjo katere so lahko glasovali za najbolj priljubljen kraj Dnevnikove izvidnice, in vsak teden med pošiljatelji izžrebali deset srečnežev, ki so prejeli praktične nagrade. Na uredništvo smo prejeli več kot 6000 glasovnic, največ točk pa so bralci namenili Zagorju ob Savi.

»Počutila sva se kot kakšen predsedniški par, tako lepo so poskrbeli za naju. Bila sva v središču pozornosti, toda najbolj naju je veselilo, da so domačini resnično ponosni na svoje mesto. »Na polno« sva impresionirana! Zagorje ob Savi je skriti dragulj gostoljubnosti!« sta doživetje v najbolj zahodnem zasavskem mestu opisala izvidnika Gopang in Mojca Dežman, zakonski par indonezijsko – slovenskega porekla.

Vse o Dnevnikovi izvidnice smo za bralce zbrali na enem mestu.