Payton je bil devetkratni udeleženec tekme vseh zvezd All-Star severnoameriške košarkarske lige NBA, leta 1996 pa je bil izbran za najboljšega branilca, je 17 let igral v ligi NBA za moštva Seattle, Milwaukee, Los Angeles Lakers, Boston in Miami, s katerim je leta 2006 osvojil tudi severnoameriško prvenstvo.

Na tekmah je povprečno dosegal 16,3 točke ter je četrti igralec v zgodovini NBA po številu ukradenih žog (2445) in osmi po številu podaj 8966. Z ameriško reprezentanco, sanjskim moštvom, je osvojil dve zlati olimpijski kolajni na igrah leta 1996 v Atlanti in leta 2000 v Sydneyju.

V hram slavnih so sprejeli tudi ameriškega univerzitetnega trenerja Ricka Pitina, ki je s študentskim moštvom iz Louisvilla letos osvojil naslov ter je edini trener v zgodovini, ki je tri različna moštva (Providence, Kentucky, Louisville) pripeljal v sklepni del turnirja, final four, lige NCAA. Leta 1996 je naslov prvakov severnoameriške univerzitetne košarke osvojil tudi s Kentuckyjem.

V hram slavnih so sprejeli še trenerja Jerryja Tarkaniana, slovitega brazilskega košarkarja Oscarja Schmidta in legendarno predstavnico ameriške ženske košarke Dawn Staley.