Prišel bi slej ali prej. Poraz slovenske košarkarske reprezentance na evropskem prvenstvu, namreč. Obstaja več scenarijev, ki bodo krojili razpored v skupini in število točk, ki jih bodo reprezentance nesle v nadaljnje tekmovanje. Tudi nora teorija, po kateri bi Slovenija ob današnjem porazu ob 21. uri proti Poljski izpadla iz prvenstva, zato bo potrebno zadnjega nasprotnika v skupini C vzeti resno, čeprav še ni vknjižil zmage in ima že pripravljene kovčke za odhod v domovino.

Košarkarska mrzlica v zadnjih dneh vse bolj trese našo deželo, nanjo pa ni imun niti slovenski predsednik Borut Pahor, ki je reprezentanco bodril na prvih dveh obračunih v Celju, tretjega proti Gruziji izpustil, pred začetkom sinočnjega pa se je celo napotil na tribuno za enim izmed košev in navijačem z bobni čestital za odlično vzdušje, ki ga pričarajo na vsakem obračunu. Ker je šlo to pot za sosedski dvoboj s Hrvaško, je bil naboj v dvorani Zlatorog še nekoliko večji, zato so gostujoči košarkarji od prvega napada naprej poslušali koncerte žvižgov. Tudi košarkarji na parketu so bili trdo bitko, saj udarcev in provokacij z obeh strani ni manjkalo.

Strategija hrvaškega selektorja Jasmina Repeše je bila od prve minute jasna – v napadu žogo spuščati pod koš, na obeh straneh igrišča pa čim bolj izmučiti Gorana Dragića, motor slovenskega moštva. Tako je bil Gogi ob vsakem bloku Anteja Tomića deležen marsikaterega udarca, a se to pot kot nekajkrat na pripravljalnih tekmah ni pustil sprovocirati, temveč je Hrvatom vračal s polnjenjem njihovega koša. Merilne naprave je imel že drugo tekmo zapored naravnane tudi Domen Lorbek, Slovenija pa je v 14. minuti vodila že za deset točk (29:19). A podobno kot v soboto proti Gruziji se tudi tokrat gostitelju ni uspelo odlepiti na še večjo prednost. Nekaj napačnih odločitev je botrovalo za nov priključek Hrvaške, gledalcem pa je živce vse bolj paral Repeša, ki se je stalno sprehajal po igrišču brez sankcij s strani sodniške trojice. A ker ima vsako početje svoje meje, je bilo v 17. minuti dovolj tudi delilcem pravice, ki so mu pokazali tehnično napako. Ta je tehtnico znova nagnila nekoliko v korist Slovenije.

Po prihodu z glavnega odmora je domača izbrana vrsta začela silovito, prek razigranega Gorana Dragića pa v 24. minuti prišla do prednosti 13 točk (50:37). Kazalo je, da se hrvaška ladja dokončno potaplja, a se je Repeša kot v prvem polčasu znova zatekel k conski obrambi, ki je v pravem trenutku ustavila nalet gostitelja. Hrvaška je s potrpežljivim napadom topila prednost nasprotnika in na začetku zadnje četrtine prvič po uvodni minuti tudi povedla. Gostitelji so se vse preveč zanašali na mete z razdalje, ki niso našli cilja, premalo pa je bilo hitrih prodorov, ki so zaščitni znak slovenske igre. Tako se je dvoboj prevesil v izenačeno končnico, v kateri je Tomić zgrešil drugi prosti met za minimalno vodstvo gostov, Boštjan Nachbar pa met ob sireni za zmago. Podaljšek so odlično odprli gostje, ki prednosti niso več izpustili iz rok. Kljub porazu so si slovenski igralci od navijačev prislužili aplavz.