Kako to, da ste odločili za prihod v Slovenijo in ogled evropskega prvenstva?

Z generalnim direktorjem Phoenixa Ryanom McDonoughom sva se odločila, da si prideva ogledat prvi del evropskega prvenstva. Vedela sva, da je to velika stvar za Slovenijo, za katero igra naš igralec Goran Dragić. Poleg tega sta pri Phoenixu še Poljak Marcin Gortat ter od letošnje sezone Ukrajinec Vjačeslav Kravtsov. Želela sva videti, v kakšni formi so in kakšno igro bodo prikazali.

Kakšni so vtisi?

Odlični. Zelo rad prihajam na tekme, še posebej Slovenije, saj so navijači neverjetni. Prav zaradi njih je košarka zelo zabaven šport.

Kaj bi lahko dejali o igri slovenske reprezentance?

Všeč mi je borbeni stil Slovenije. Igralci vsak napad in vsako obrambo igrajo zelo trdo in se mečejo za vsako žogo. Goran in Zoran Dragić narekujeta tempo igre, tudi drugi igralci so hitri, po drugi strani pa vedo, kdaj je treba zadeve umiriti. Trenerji si lahko le želimo, da imamo na parketu igralce, ki znajo prepoznati situacije v igri in odreagirati na najboljši možen način.

Ste zadovoljni z igro, ki jo prikazuje Goran Dragić?

Všeč mi je, a bi bil lahko bolj agresiven pri metu. S tem mislim, da prevečkrat najprej gleda na asistenco in šele potem išče načine, kako bi dosegel koš. Ko sem igral za Phoenix Suns, je bil moj soigralec Kevin Johnson. Vedno sem mu govoril, naj najprej gleda na koš, ker bo tako sprostil prostor za preostale igralce. Je pa res, da ima Goran odličen pregled nad igro in pogostokrat najde proste soigralce, ki imajo skoraj vsi po vrsti odličen met.

Se veselite sodelovanja z njim?

Zagotovo. Z njim in Ericom Bledsoejem bomo lahko igrali še hitrejšo košarko, kot jo je Phoenix v prejšnjih sezonah. Zagotovo bomo atraktivno moštvo. Ko gledam Gorana, kako v protinapadih kot puščica zdrvi proti nasprotnemu košu, si v glavi že vrtim film, da bo podobno tudi v ligi NBA. Definitivno bom poskušal to njegovo odlično lastnost izkoristiti.

Je še kakšen igralec v slovenskem moštvu, ki vam je morda posebno padel v oči?

To je naloga Ryana McDonougha. A zagotovo ima kaj videti. Predvsem zato, ker se v ligi NBA v zadnjem obdobju išče predvsem igralce, ki imajo dober met.

Evropska košarka se nekoliko razlikuje od igre v ligi NBA. Vam je kljub temu všeč?

V Evropi je košarka bolj timska, kar mi je všeč. Ni veliko individualnih potez. Igralci krožijo z žogo, igrajo kot moštvo in iščejo prostega soigralca. Delajo vse v korist moštva. Zato izredno uživam v gledanju tekem tu na evropskem prvenstvu. Pri dobrih moštvih v ligi NBA lahko zasledimo nekaj lastnosti, ki sem jih omenil, pri slabših pa ne.

S štirimi košarkarji s stare celine bo imel tudi Phoenix letos nekaj evropskega pridiha.

To mi je všeč. Izkoristiti bomo morali predvsem Goranove prednosti, torej njegovo hitrost in sposobnost asistiranja po prodoru. Izpostavil bi še njegovo obrambo.

To bo za vas prva izkušnja v vlogi glavnega trenerja. Se veselite novega in velikega izziva?

Zelo. Pri Utah Jazz sem bil nekaj let pomočnik trenerja, zato imam malo izkušenj. A že kot igralec sem bil neke vrste trener na parketu. Zdaj bo razlika le ta, da se bom moral soočiti z veliko egi na kupu.

V času igralske kariere ste bili znani kot odličen strelec. Boste zaradi tega lahko še dodatno pomagali Dragiću pri njegovi igri?

Goran je dober strelec, ko razmišlja o metu. Nekoliko slabši je v situacijah, ko sprva išče asistenco, nato pa se mu sprosti prostor za met. Poskušal mu bom vcepiti miselnost strelca, se pravi, da bolj agresivno išče prostor za doseganje košev. V ligi NBA bo namreč situacija nekoliko drugačna, kot je tu, zato ga bomo potrebovali, da bo več metal.

Vam je sicer Slovenija všeč?

Seveda. Čeprav nisem imel veliko časa za ogledovanje, sem hitro spoznal, da so ljudje izredno prijazni. Videl sem središče glavnega mesta Ljubljane, ko je bil v Celju prost dan. Zelo mi je bilo všeč, fantastično pa je bilo občutiti vzdušje, ki vlada med prvenstvom, in videti vse navijače na kupu.